Tien buurtfeesten tijdens Bankenweekend in Lendelede

In het weekend van 20 en 21 april zal er aan en in de omgeving van 10 openbare zitbanken een buurtfeest zijn zoals dat aan Hoog Einde twee jaar geleden het geval was. © gf

Zaterdag 20 en zondag 21 april kunnen de Lendeledenaren naar één van de 10 ontmoetingsplaatsen van de ‘bankdirecteurs’ uit hun buurt gaan. Maar het weekend start al de zaterdag om 11 uur met een gezamenlijke feestelijke opening aan het graspleintje ter hoogte van Hoog Einde 48.

Op het openingsweekend aan Hoog Einde zal zanger-accordeonist Piet Loose voor de animatie zorgen. Nadien gaat hij die twee dagen ook naar de tien ontmoetingsplaatsen van de dertien buurten. Hij zal er Franse chansons, Ierse folksongs, Vlaamse en Nederlandse liederen en popmuziek brengen. Er zijn ook allerlei volksspelen voorzien. En je zal uiteraard overal kunnen genieten van een drankje, een lekkere pannenkoek, een worst op de barbecue…

Fotowedstrijd

De verschillende buurten kunnen meedoen aan een fotowedstrijd, een organisatie van het project ‘Iedereen digitaal’ waarbij de ‘bankdirecteurs’ originele foto’s kunnen insturen van hun ‘bankmoment’. Een foto (met de smartphone) van een mooi aangeklede locatie met enthousiaste buurtbewoners. Het project zorgt zelf voor een powerbank en een selfiestick. Alle aanwezigen krijgen een gratis attentie. De foto’s moeten ze sturen naar communicatie@lendelede.be en zullen te bewonderen zijn in de raadszaal van het Sociaal Thuis tijdens de Baekelandt-trail van 28 april. Het worden dus dat weekend gewoon tien buurtfeesten op twee dagen tijd.”

Een babbel

“Bankdirecteurs zijn lokale inwoners die verantwoordelijk zijn voor een propere en opgesmukte zitbank in hun buurt”, vervolgt Rita Lammertyn. “En zij nodigen de inwoners uit voor een aangename babbel. Op die manier creëren we verschillende ontmoetingsplaatsen in Lendelede en komen de buurtbewoners met elkaar in contact. En iedereen kan zelf kiezen naar welk ontmoetingsmoment hij gaat.”

“De ‘bankdirecteurs’ staan in voor de netheid en houden een oogje in het zeil”

Het lokaal bestuur Lendelede zorgt voor financiële ondersteuning en animatie van het bankenweekend in het kader van ‘Gezonde Gemeente’. De bankdirecteurs gebruiken bijvoorbeeld herbruikbare bekers en kregen allemaal een budget om van dat ontmoetingsfeest een uniek weekend te maken.

Boekruilkastjes

“Er is zaterdagvoormiddag niet alleen het openingsweekend aan Hoog Einde, er worden ook boekenruilkastjes in de Manpadstraat, Troostplek en Hoog Einde ingehuldigd”, zegt schepen Rita Lammertyn (CD&V). “Een idee van de medewerkers van de bib. Het principe is eenvoudig: je haalt een boek uit het kastje en zet er eentje voor in de plaats. We namen daarvoor contact op met ‘Halte-R’ in Roeselare, een omkaderingsdienst voor de werkstraf in West-Vlaanderen die zorgt voor een zinvolle invulling van de werkstraf met een meerwaarde voor de samenleving. De bib staat in voor de inhoud van de kastjes. Daar houden ze al een tijdje boeken van donaties, die al een tijdje beschikbaar zijn in de bib, aan de kant. De gebruikers van de boekenkastjes kunnen zo genieten van een boek op de bank en de bankdirecteur kan een oogje in het zeil houden. De samenwerking ‘bankdirecteurs’ met ‘Halte-R leek ons interessant.”

Waar en wanneer

Zaterdag 20 april zijn de bankdirecteurs actief op zes plaatsen. Christine Mestdagh en Nadine Vanderheeren op de hoek Beukenlaan en Ingelmunstersestraat (15 tot 17 uur); Ann Malysse en Tania Servaege op de hoek van de Elfde Julilaan met de Dassonvillelaan (vanaf 14 uur); Mia Vanderhaeghen op het Burg. R. Vandemaeleplein/Dorpsplein (vanaf 14.30 uur); Alexandra-Grace Museeuw in de Kortrijksestraat (vanaf 14 uur); Martine Heggermont aan ’t Pleintje Hoog Einde (vanaf 14.30 uur; Melissa Dekyvere op het binnenplein aan de Kloostertuin (vanaf 14 uur).

Zondag 21 april kan je gaan naar Annelies Devriendt, Kim Mondy en Krist Accou in de Groenzone Vlasfabriekspad (Garagestraat vanaf 16.30 uur); Christine D’Hondt en Tamara Bernaert op het pleintje aan het Gerstveld (vanaf 10 uur); Mia Fournier, Etienne Vandewaetere en Nick Buyze op de weide in de Manpadstraat (vanaf 10 uur).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier