Thomas Reverez (29) wint prijzen met charcuterie: “Alles uit de toonbank, een nummer aan gehangen en meegedaan”

Thomas Reverez nam met 17 producten deel aan een vakwedstrijd en haalde met allemaal een prijs binnen. (foto TS)
Tessa Serlet
Tessa Serlet Medewerker KW

De zelfgemaakte charcuterie van Thomas Reverez (29) is al jaren te vinden bij Spar Express Roeselare Zilverberg. Met 17 artisanale producten nam hij deel aan de vakwedstrijd Eurobeef. Zeven producten wonnen goud, vier wonnen zilver en zes wonnen brons. “De charcuterie waar ik zilver en brons voor won, wil ik nog optillen naar goud.”

“Sinds het eerste middelbaar heb ik een passie voor charcuterie. Dat was ook mijn lievelingsvak tijdens mijn studie aan Ter Groene Poorte. Daarna heb ik nog een jaar les gevolgd bij Spermalie om de smaken nog wat beter te leren kennen”, vertelt Thomas.

Ondertussen maakt hij al enkele jaren de charcuterie voor Spar Express Roeselare Zilverberg. “Veel mensen weten dat niet. Vaak denkt men dat de charcuterie is ingekocht, omdat het een Spar is – maar bij ons is dat niet zo”, vertelt Claudine Demeulemeester, mede-eigenaar en moeder van Thomas.

Uit de toonbank geplukt

Na een duwtje in de rug van zijn moeder besloot Thomas om zich in te schrijven voor de vakwedstrijd Eurobeef, een wedstrijd van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. “Veel beenhouwers maken speciaal voor de wedstrijd een uniek product, maar bij mij was dat niet het geval. Ik heb mij ingeschreven met 17 producten die ik uit de toonbank geplukt heb. Ik heb aan elk een nummertje gehangen en deelgenomen aan de wedstrijd”, vertelt Thomas.

Een jury van beenhouwers, die elk gespecialiseerd zijn in een bepaalde soort charcuterie, snijden het artisanale product doormidden en geven punten. De deelnemers kunnen met lege handen terug naar huis of winnen brons, zilver of goud. “Ik nam met 17 producten deel en ik won 17 keer. Dat had ik helemaal niet verwacht”, vertelt Thomas.

Zeven gouden producten

“De zeven producten die goud wonnen zijn de achterhesp, gerookte bacon, kipfilet natuur, hespenworst met look, ovengebakken gebraad, gerookte droge worst en droge worst pikant”, zegt Thomas. “Het belangrijkste voor mij is de feedback van de vakjury. Daarmee kan ik de charcuterie die zilver en brons won verfijnen naar goud. Binnen twee jaar wil ik opnieuw meedoen, maar dan niet meer met de producten die goud wonnen.” (TS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise