Thomas restaureert houten vaten: “Amper drie kuipers in België”

Thomas leerde via een meester-leerling-traject het ambacht van een ervaren kuiper. © (gf)
Carmen Boeraeve
Carmen Boeraeve Medewerker KW

Thomas Coene restaureert houten vaten. Via een meester-leerling-traject leerde hij het ambacht van een ervaren kuiper. Hiermee is hij een van de weinige kuipers in opleiding in België.

Thomas Coene (28) is geboren en getogen in Proven en woont met zijn vrouw Lisa op het Provenplein. “Mijn vader verzamelt allerhande bierflesjes en bezit ondertussen een heel grote collectie”, vertelt Thomas. “Ik heb altijd al interesse gehad in het brouwverhaal en bezocht reeds verschillende brouwerijen. Daarnaast heb ik houtbewerking gestudeerd en werk ik ook in die sector, namelijk in een interieurbedrijf. Bij de inrichting van ons huis, kochten we een wijnvat als decoratie. Ik raakte erdoor gefascineerd en ging op zoek hoe ik dat zelf zou kunnen maken of herstellen. Dat bracht mij uiteindelijk bij het beroep van kuiper”, aldus Thomas.

“Ik zocht online naar relevante opleidingen en kwam terecht bij het traject ‘meester-leerling’ van de Vlaamse Overheid. Dit is een traject waarbij ‘meesters’ hun ambacht doorgeven aan ‘leerlingen’. Het gaat vaak over ambachten waar geen opleidingen voor bestaan en die verloren dreigen te gaan na een generatie. Via dit traject hoopt men dat de kennis doorgegeven wordt naar anderen en het ambacht blijft bestaan. Zo kwam ik terecht bij Marleen Bonami in Nevele. Zij is de enige vrouwelijke kuiper in België. Het klikte meteen tussen ons en zij zag het zitten om mij op te leiden. We deden een aanvraag om het ‘meester-leerling’ traject te mogen starten en begonnen eraan in januari 2024.”

Ambacht

“In tussentijd ging ik al regelmatig bij haar langs en zij leert mij gaandeweg haar ambacht. We maken bloemenkuipen, maar ook vaten voor brouwerijen of wijnvaten. Bij biervaten gaat het vaak over restauratie en dat moet ter plaatse gebeuren, want die vaten zijn meters hoog. Bij het restaureren vernieuwt men de binnenkant van het vat. De buitenkant blijft behouden. Daarna kan het vat weer tientallen jaren meegaan”, legt Thomas uit.

“Op die manier kan het meeste dus gerecycleerd en hergebruikt worden. Na het meester-leerling traject zal ik een erkend ambachter zijn en kan ik zelf aan de slag. Voor grotere projecten, werk ik samen met de andere twee kuipers in België. We zijn maar met drie op dit moment. Sinds kort heb ik een website, gemaakt door mijn vrouw Lisa. Daarop staat meer uitleg, maar zijn ook foto’s te vinden die genomen werden tijdens het restaureren of vervaardigen. Weinig mensen kunnen er zich immers iets bij voorstellen. Daarom bieden we ook demonstraties aan op bijvoorbeeld ambachtenmarkten of op andere evenementen.”

Info: www.kuipencoene.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content