Thierry Storme, laatste huisarts in Zandvoorde: “De nieuwe generatie wil werken van 9 tot 17 uur”

De leden van Beweging.net overhandigden een brief aan schepen Bart Plasschaert, die die op zijn beurt zal overhandigen aan de bevoegde schepen. (foto JRO)©Jeffrey Roos
De leden van Beweging.net overhandigden een brief aan schepen Bart Plasschaert, die die op zijn beurt zal overhandigen aan de bevoegde schepen. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dr. Thierry Storme is de laatste huisarts in Zandvoorde bij Oostende. Maar wat als dokter Storme voor lange tijd afwezig is of zelfs stopt? De Zandvoordenaars willen dringend vers doktersbloed in hun wijk. Tot enkele jaren geleden waren er nog drie dokters. Twee van hen verdwenen en werden niet vervangen. Beweging.net roept het stadsbestuur op om werk te maken van een campagne.

Zandvoorde telt exact 3.385 inwoners. Tot enkele jaren geleden waren er in de wijk nog drie huisartsen aan de slag. Twee huisartsenpraktijken verdwenen wegens door of overlijden. Dat zorgt ervoor dat Zandvoordenaars nog terechtkunnen bij één dokter, Thierry Storme. Christiane Dumarey (82) kan geen lange afstanden meer doen en is aangewezen op die ene dokter in haar wijk. “Ik heb geen enkel vervoer”, zegt ze. “Een bus nemen gaat voor mij niet. Mijn dochter is de enige die mij eventueel zou moeten brengen, maar dan moet ze telkens vrijaf nemen. Als de dokter in de wijk stopt, dan zal dat ongetwijfeld voor problemen zorgen. Er is dringend nood aan vers bloed in de wijk.”

Sociaal leven

Beweging.net Oostende-Zandvoorde zegt dat een extra huisarts, een wijkgezondheidscentrum of een huisartsenpraktijk de situatie voor de wijkbewoners stukken comfortabeler zou maken. Ze vragen het schepencollege om mee te denken en actie te ondernemen om huisartsen naar Zandvoorde te lokken. “Dat is een noodzaak”, klinkt het bij Adelin Van Eenooge, voorzitter van Beweging.net Zandvoorde. “Als de pensioengerechtigde huisarts om een of andere reden voor een langere periode arbeidsongeschikt zou zijn, dan is er hier geen enkele dokter meer. Wijkbewoners stellen vast dat de huisartsen van Oostende en omliggende gemeenten niet bereid zijn om huisbezoeken af te leggen in Zandvoorde.”

De laatste dokter in de wijk is Thierry Storme uit de Zwanenlaan. De dokter bevestigt het verhaal van Beweging.net. “Mijn hele carrière stond ik dag en nacht klaar voor mijn collega’s wanneer ze eens een dagje vakantie wilden nemen”, vertelt de dokter. “Tegenwoordig kan dat niet meer. De nieuwe generatie dokters wil werken van 9 tot 17 uur en daarna stopt het. Ze willen een sociaal leven. Een rit van Oudenburg naar Zandvoorde of van Oostende naar Zandvoorde vinden ze allemaal te ver. Het is de maatschappij die moet veranderen, niet Zandvoorde alleen. Ik heb zeker alle begrip voor die oudere mensen die bang zijn dat er opeens geen dokter meer zal zijn.”

Met hart en ziel

Toch denkt dokter Storme – ondanks zijn leeftijd – nog lang niet aan stoppen. “Ik ben dan wel pensioengerechtigd, mijn werk doe ik nog altijd even graag. Het gerucht dat ik met pensioen zou gaan doet al tien jaar de ronde, maar ik ben er nog altijd en ik ben niet van plan om er snel de brui aan te geven. Een job als dokter moet je met hart en ziel doen. Dokter zijn is een manier van leven”, aldus dokter Storme.

Dokter Storme: “Ik ben niet van plan om er snel de brui aan te geven, wat men ook mag beweren”

Beweging.net is ervan overtuigd dat het stadsbestuur een rol kan spelen in de toekomst van Zandvoorde. “Het is belangrijk dat je als burger van de nodige gezondheidszorg kan genieten dichtbij huis. Stad Oostende zou het project kunnen ondersteunen via een oproep in De Grote Klok of via de website. Er kunnen campagnefilmpjes gemaakt worden of studenten geneeskunde kunnen aangeschreven worden. Er is nood aan nieuwe dokters in de wijk. Daarom roepen wij het stadsbestuur op om mee hun schouders te zetten onder dit project”, aldus de voorzitter van Beweging.net.

Huisartsenkring

Schepen Natacha Waldmann (Groen), bevoegd voor Welzijn en Zorg, is zich bewust van het tekort aan huisartsen in Zandvoorde. “We zijn daar al mee bezig van bij het begin van de legislatuur. Alleen kwam toen het coronavirus, waardoor de artsen het nog drukker kregen. Daardoor is dat probleem wat naar de achtergrond verdwenen. We kunnen verschillende pistes volgen, maar daarvoor moeten we nauw samenwerken met de huisartsenkring. Zelf een dokter in dienst nemen gaat niet. We bekijken zeker de mogelijkheden om de dienstverlening in Zandvoorde te verbeteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier