Theatermaker en acteur Fried Ringoot (58) kandidaat voorzitter adviesraad Inclusie en Toegankelijkheid: “Ik wil iets betekenen voor mijn gemeente”
Fried Ringoot (58) mag dan vorig jaar omwille van ernstige gezondheidsproblemen gestopt zijn met optreden, toch wil hij zich nog helemaal engageren voor het toegankelijkheidsbeleid in Middelkerke. “Er is heel wat werk aan de winkel, en ik wil dat op een constructieve manier in de aandacht brengen”, zegt Fried.
Theatermaker, acteur, schrijver, presentator, animator: het past allemaal perfect bij Fried Ringoot. Precies één jaar geleden trad de sympathieke en warme man na honderden voorstellingen doorheen Vlaanderen voor het laatst op met zijn populaire zaalshow ‘En…? Alles Goed?’, en hij nam natuurlijk niet toevallig van zijn publiek afscheid in zijn geliefde Middelkerke. Dat het toen zijn laatste voorstelling was, had zijn reden: Fried kreeg zo’n twintig jaar geleden schildklierkanker. De operatie om de tumor te verwijderen en de zware nabehandeling vergden het uiterste van zijn lichaam en tot overmaat van ramp werd er bij hem enkele jaren later osteoporose vastgesteld.
“Mijn toestand verbetert er met de jaren niet bepaald op. Als ik ’s morgens opsta weet ik nooit wat de dag zal brengen”
Dat veroordeelde hem tot een rolstoel, maar dat hield hem niet tegen om overal op te treden en samen met zijn vriend Christian Agneesen de vzw School zonder Pesten op te richten. Zijn voorstelling ‘De Goedgevoel Machine’ werd honderden keren opgevoerd en blijft tot op vandaag zeer actueel. Met zijn eigen zaalshow vertelde hij zijn eigen verhaal met veel humor, maar ook met veel emoties. Het werd een gigantisch succes en bracht hem tot in de halve finale het tv-programma Belgium’s Got Talent. Maar vorig jaar wou het lichaam niet meer mee. “Mijn toestand verbetert er met de jaren niet bepaald op”, vertelt Fried. Als ik ’s morgens opsta weet ik nooit wat de dag zal brengen. In juni werd ik aan de rug geopereerd, die trouwens helemaal versleten is. Maar ik wil toch nog van nut zijn voor de gemeenschap.”
Problemen aanpakken
Fried Ringoot wil namelijk nog iets betekenen voor de gemeenschap door zich te engageren voor het toegankelijkheidsbeleid en het bevorderen van de inclusie in Middelkerke. “Ik ben momenteel wat je ‘erevoorzitter’ zou kunnen noemen van de lokale adviesraad voor Toegankelijkheid en Inclusie”, legt Fried uit.” Maar ik stel me nu met veel enthousiasme opnieuw kandidaat om effectief voorzitter te worden. Er is in Middelkerke op dat vlak namelijk nog heel wat werk aan de winkel. Ik wil dat nu toch eens onder de aandacht van de heren en dames politici brengen, met onder meer een memorandum die ik hun zal bezorgen. Het gaat om suggesties, bedenkingen en ideeën, niet om kritiek te geven op het beleid maar een uitnodiging om samen een zo toegankelijk mogelijk verhaal te schrijven. Er zijn inderdaad nogal wat pijnpunten die beter kunnen. Om er slechts enkele op te noemen: niet alleen de rolstoelgebruiker maar elk jong gezin met kinderen weet hoe tergend moeizaam het is om met een doordeweekse kinderkoets in ons dorp rond te hotsen en te botsen.”
“De toegang van de wandeldijk naar het strand is er onbestaande”
“Op het strand van Westende met een rolstoel geraken is ook mij nog steeds niet gelukt. De toegang van de wandeldijk naar het strand is er onbestaande. We vragen trouwens om opnieuw in zee te gaan met het project Zon, Zee, Zorgeloos. Een pak handelaars zijn dat weer vragende partij om hun zaak toegankelijker te maken. Een hellend vlak aanbieden zou veel miserie kunnen voorkomen. Ook in het nieuw casinogebouw Silt kan een en ander beter, maar daar wordt gelukkig aan gewerkt. Ik vind eveneens dat bij elke bouwaanvraag moet bekeken worden of de gebouwen toegankelijk zijn. Let wel: er zijn ook zaken verbeterd, zeker weten. Kleine aanpassingen aan voetpaden en wegen zijn door het gemeentepersoneel fantastisch gedaan. Dat ging snel, vlot én in samenspraak met de bewoners. Maar sta ons toe om een warme oproep te doen om de bevoegdheid toegankelijkheid en wie ze als schepen krijgt, te laten afhangen van de interesse die de persoon in kwestie daadwerkelijk heeft voor de materie. Dat was tijdens de vorige legislatuur niet bepaald het geval en dat zorgde binnen het bestuur van de raad voor nogal wat wrevel”, besluit Fried Ringoot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier