‘TelMieMoMee’ geeft mensen met dementie extra aandacht: “Zij mogen niet in de kou staan”

Inwoners die met dementie in aanraking komen, wil de gemeente ondersteunen met het project ‘TelMieMoMee’. © EVG
Redactie KW

De gemeente Hooglede speelt graag in op de toenemende groep senioren in de gemeente. Met de hogere levensverwachtingen steekt dementie vaker de kop op en gaat de gemeente volop voor de erkenning als dementievriendelijke gemeente.

“Dit voorjaar werd al een nieuwe vleugel in WZC Ter Linde geopend, speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Maar ook mensen met dementie in de thuissituatie mogen niet in de kou blijven staan. Met middelen van de Vlaamse overheid gaan we in Hooglede aan de slag met ondersteuning van Expertisecentrum Dementie Sophia. Lokaal dienstencentrum Zonder Zulle en Centrum voor Dagverzorging Ter Linde lanceren hiervoor het project ‘TelMieMoMee’. Hiermee willen we de inwoners die met dementie in aanraking komen, beter ondersteunen. Het aanbod in de thuiszorg kan nog beter afgestemd worden op mensen met dementie, zodat ze langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. We denken hierbij onder andere aan een actief sociaal leven, want mensen met dementie moeten volwaardig deel blijven uitmaken van onze maatschappij’, klinkt het.

Samen met thuiszorg

Zonder Zulle en Ter Linde nodigden enkele partners uit om mee deel uit te maken van de kerngroep TelMieMoMee. Er zijn veel diensten actief in de thuiszorg die meerdere keren per week in contact komen met gezinnen waarbij dementie een rol speelt. We denken hierbij aan poetsdiensten, diensten voor gezinszorg, thuisverpleging en zoveel meer. Dit vraagt een bijzondere aanpak, voor de persoon zelf, maar ook zijn/haar familie.

“Met TelMieMoMee willen we dat mensen met dementie een volwaardige rol in de maatschappij kunnen opnemen. Belangrijk hierbij is dat zij nog de kans moeten krijgen om te doen wat voor hen lukt. De poetshulp kan bijvoorbeeld rekening houden om de persoon met dementie te betrekken in wat nog lukt, zoals de was opplooien of meegaan om boodschappen te doen. Iedere persoon heeft ook een eigen levensverhaal en heeft eigen hobby’s en interesses. Na de diagnose met dementie willen we dat deze personen verder hun hobby’s kunnen uitoefenen en doen wat ze graag doen. Thuisdiensten zouden kunnen helpen om de persoon te stimuleren om de hobby’s verder te beoefenen en sociaal contact te onderhouden”, klinkt het bij de organisatoren van TelMieMoMee.

Input mantelzorgers

Ook de mantelzorgers worden betrokken in dit project, want zij staan dag en nacht klaar om de zorg om hun partner of familielid met dementie op te nemen.

“Het vraagt veel energie en geduld van mantelzorgers en we merken dat ze vaak over hun grenzen heen gaan in het opnemen van die zorg. Het inschakelen van externe hulp wordt vaak moeilijk toegelaten. We betrekken in het project dan ook een mantelzorger want vanuit die ervaringen zijn er ook noden waaraan we zullen trachten tegemoet te komen. De mantelzorggroep ‘Oender Oes’ komt jaarlijks vier keer bijeen. In deze groep vinden mantelzorgers steun bij elkaar en kunnen ze eens genieten van een namiddag samen met lotgenoten.” (EVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier