Tel mee de bloemen in je tuin en werk mee aan de biodiversiteit in Roeselare
Om de natuur een duwtje in de rug te geven, werd met de campagne ‘Maai Mei Niet’ opgeroepen om een maand lang je gazon ‘ongemaaid’ te laten. Tijdens dit Bloemtelweekend telt de stad het aantal bloemen en ander gewild onkruid die door dit nieuw maaibeleid kans krijgt om te bloeien.
Via de gelijknamige campagnesite registreerden 4.000 tuiniers zich. Dit weekend mocht er geteld worden hoeveel bloemen per vierkante meter er in dat ongemaaide gazon terug te vinden waren. “Als je die aantallen ingeeft, krijg je jouw persoonlijke nectarscore toegestuurd. Op die manier ontdek je jouw impact op de biodiversiteit en hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen en vlinders”, weet Martine Lakiere. Met deze actie wil KU Leuven berekenen wat de totale nationale impact is van ons massaal nietsdoen.
Op het Roeselaarse De Coninckplein konden buurtbewoners elke dag het effect op de natuur volgen. “Langzaamaan kon je verschillende bloemen zien verschijnen,” zegt Martine. “Reigersbek, Smalle Weegbree, de Reukeloze Kamille en Kleine Ooievaarsbek, zijn bloemen die je hier anders niet zou spotten. Met die kleurige onkruiden verschijnen ook de bijen en hommels, die zich tegoed doen aan de nectar. Dankzij het gemaaide patroon op dit plein, samen met de wisselende lengtes, komt ook de diversiteit naar boven. Met dit soort kleinschalige acties willen we onze inwoners voorzichtig meenemen in het nieuwe natuurbeleid. Liefst zouden we hebben dat de deelnemers van deze actie hun gazon nog een weekje laten staan want van 31 mei tot 6 juni is het ‘Week van de Bij’.” Zo lang het uitzicht mooi is en het lange gras jou niet stoort, kan je gerust wachten met maaien. Stad Roeselare geeft het goede voorbeeld en maait sommige grasperken pas vanaf 1 juli of zelfs vanaf 1 november. “Hiermee nemen we een aanloop naar nog meer ongemaaide randen, bermen en graspleintjes om zo het nectarbuffet voor de vele insecten uit te breiden en een boost te geven aan de biodiversiteit.”
Met krijt op stap
Op de 1000-soorten dag van 12 en 13 juni wil de Stad onze stedelijke natuur nog meer in de kijker zetten. “Alle plantjes tellen, ook de kleintjes”, klinkt het ambitieus. “We doen een warme oproep aan iedereen om in de week voor 12 juni stoepkrijt en een zoekkaart op te halen in ARhus. Elk plantje dat je vindt tussen de voegen van de straattegels of opklimmend tegen de huizen, omcirkel je en je schrijft er met stoepkrijt de naam bij. De meest voorkomende soorten vind je op de zoekkaart. Zo willen we tonen dat de natuur overal kan kiemen en dat ook deze kleine plantjes hun bijdrage leveren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier