Tegenslag wordt hoogtepunt: tenten Chiro Kuurne lopen onder, maar dan kunnen leden terecht op terrein van Pukkelpop

De organisatie van Pukkelpop bood de leden van Chiro Sint-Michiel uit Kuurne onderdak op hun festivalterrein. © GF
Redactie KW

De hevige regenval zondagnacht zorgde ook voor een ondergelopen terrein bij de Chiro Sint-Michiel uit Kuurne. De 251 leden zijn op kamp in Hasselt en vonden hulp in wel heel opvallende hoek. De organisatie van Pukkelpop bood hen onderdak op hun festivalterrein. “Een herinnering voor het leven.”

“De gemeente Kuurne stond al klaar met drie bussen om ons op te halen, maar dat was wel het allerlaatste plan”, vertelt Jarne Verschelde. Voor de kampleider en zijn collega’s van Chiro Sint-Michiel was het maandag alle hens aan dek. Zondagnacht werden ze verrast door de hevige regenval, waardoor hun kampterrein volledig onder water kwam te staan. “We stonden tot onze enkels in het water. We hebben al onze dozen moeten in de hoogte zetten.”

Evacueren? Dat was voor de leiding geen optie. “De jongste leden kunnen terecht in een gebouw op ons terrein, maar dat kon niet voor alle 251 leden, leiders en kookouders. We wilden iedereen een warme en droge slaapplaats kunnen aanbieden, dus schoten we meteen in actie”, zegt Jarne.

Hulp vanuit Pukkelpop

Er werd meteen rondgebeld, naar de burgemeester van Kuurne, naar de stad Hasselt en er werd ook elders naar een oplossing gezocht. “We logeren in Kiewit, vlakbij het festivalterrein van Pukkelpop. We trokken daarom onze stoute schoenen aan en vroegen of zij ons niet uit de nood konden helpen.”

Grote chef Chokri Mahassine werd erbij geroepen en toonde meteen zijn gastvrijheid. “De festivalsite is nog in volle opbouw, maar we konden wel terecht in de backstage- en vipzone”, klinkt het. “De stad Hasselt zorgde voor transport, zodat al ons materiaal naar hier kon verhuisd worden.”

Het bleef niet alleen bij onderdak voor zo’n 130 personen. “We mogen ook gebruik maken van het sanitair, ze boden ons meteen een drankje aan en de organisatie hielp zelfs mee om het materiaal uit te laden. Zo’n groot festival dat ons zo uit de shit helpt, dat hadden we nooit verwacht. Het toont wel dat een jeugdbeweging nog altijd wordt aanvaard, ondanks de vele negatieve berichten.”

Onvergetelijke ervaring

Voor de leden van Chiro Sint-Michiel wordt het een onvergetelijke ervaring. “Zo’n tegenslag, maar het wordt nu een herinnering voor het leven. We overnachten meestal op kleine plekjes, maar dit is hier echt enorm, zo’n zot terrein. We zijn iedereen dan ook heel dankbaar.”

De leiding schoot ook meteen in actie om de tenten proper te maken en op een drogere plek te posteren. Al het natte gerief werd naar de droogkuis gebracht om het kamp zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. “We mogen eigenlijk zolang blijven op het festivalterrein als we willen. Tot 22 augustus, wanneer Pukkelpop is afgelopen? Ik heb het al grappend wel vermeld”, zegt Jarne.

Een extra leuke bijkomstigheid voor de leden. Het traditionele kampthema is dit jaar ‘Festivals’. “Deze ervaring maakt het natuurlijk wel heel imposant. We hadden er nooit bij stilgestaan om er zo’n belevenis van te kunnen maken.” (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier