Technische dienst Veurne is klaar voor de winter

De strooidienst heeft alvast genoeg zout.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MYRIAM VAN DEN PUTTE
De strooidienst heeft alvast genoeg zout.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De eerste vrieskou komt eraan en de Technische Dienst van Veurne is paraat als er moet worden gestrooid. Het zout is besteld en er is een overeenkomst met Noodweer Benelux om accuraat te kunnen voorspellen wanneer de strooidiensten moeten uitrukken.

Tot en met 31 maart 2021 wordt er samengewerkt met NoodweerBenelux om het winterplan van Veurne te optimaliseren. De weerdienst maakt hiervoor gebruik van diverse weermodellen die de temperatuur in een thermometerhut, neerslagsoort, luchtvochtigheid, bedekkingsgraad en windsnelheid analyseren. Het analyseren van diverse weermodellen bij winterse neerslag, ijzel, rijm, aanvriezende mist is een pijler van deze samenwerking. Hiervoor maakt NoodweerBenelux gebruik van Amerikaanse weerdata die iedere dag 4 keer online worden gezet. Op basis van de output van deze weermodellen zal er, indien nodig, contact opgenomen worden met de Technische Dienst, die instaat voor gladheidsbestrijding. Zo kan Stad Veurne haar inwoners ook tijdig verwittigen als er kans is op rijm- of ijsplekken.

115.000 kilo zout

De zoutvoorraad is intussen ook aangevuld. Er is 115.000 kilogram aangekocht in bigbags. De Technische Dienst staat in voor het strooien van 70 kilometer aan gemeentewegen. De gewestwegen zijn een bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. Wanneer AWV beslist om te strooien, verwittigt het Agentschap de Technische Dienst zodat alles mooi op elkaar is afgestemd.

Er zal ook aandacht zijn voor de voetpaden en pleinen. Er worden afzonderlijke ploegen samengesteld die starten om 6 uur, zodat de voetpaden tijdig ijs- of sneeuwvrij zijn.

Anne Dequidt, schepen van Openbaar Domein: “De winter staat voor de deur, de eerste vriestemperaturen zijn er! Ons winterteam staat dag en nacht paraat om efficiënt en zorgvuldig te strooien op onze wegen, fiets- en voetpaden en zo alle weggebruikers te helpen om veilig de weg op te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier