Te droge kleigrond doet huizen scheuren: “Heel onze keuken is aan het wegzakken”

Een paal houdt het huis van Heidi Wastyn recht, maar de scheuren zijn al duidelijk zichtbaar. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

CD&V zal maandagavond een opmerkelijk voorstel doen in de Kortrijkse gemeenteraad. Ze hopen een infopunt in het leven te roepen voor mensen wiens huis wegzakt in een laag droge kleigrond. “Onze keuken is volledig aan het zinken”, getuigt Heidi Wastyn uit de Steertstraat in Marke. “Er staat nu een paal om de boel te stutten, maar aan de herstellingskosten durf ik zelfs niet denken.”

Niet alleen de Italiaanse stad Venetië zakt langzaam weg, ook een deel van Kortrijk kampt met dat probleem. Een kleiader die van de Lange Munte via de Schaapsdreef tot in Marke, Rollegem en Aalbeke loopt, zou de boosdoener zijn. “We kregen al minstens acht zulke meldingen binnen van bezorgde bewoners. Onder andere vanuit de Antoon Van Vlienderbekestraat en de Lijsterstraat in Aalbeke en van de Hoge Kouter in Kortrijk“, vertelt fractieleider Hannelore Vanhoenacker (CD&V).

Droge zomers

Ook voor de inwoners van de Steertstraat in Marke zijn de verzakkingen geen nieuws. “Het begon zo’n twee jaar geleden”, getuigt Siska Buysschaert die op de hoek van de straat woont. “Eerst probeerden we de scheurtjes nog wat te negeren of weg te lachen. Maar toen onze voegen loskwamen en het plafond begon te barsten, wist ik dat er iets moest worden gedaan. Bovendien hadden we tegen die tijd gelijkaardige verhalen gehoord van onze buren.”

Siska schakelde een gespecialiseerde firma uit Oudenaarde in. Die sturen pas begin volgend jaar een technisch adviseur langs. “Maar ze wisten mij wel al te vertellen dat de verzakkingen wellicht veroorzaakt worden door de dikke kleilaag waarop ons huis is gebouwd. Nochtans wonen wij hier al dertig jaar en tot nu toe waren er nooit problemen.”

Navraag leert dat de moeilijkheid zich niet bij de klei zelf bevindt. Wel bij de extreem droge zomers van de afgelopen jaren. Die drogen de kleigrond uit waardoor die krimpt. Daardoor kunnen dan weer grondverzakkingen ontstaan. Een probleem dat almaar erger wordt door de vele beplanting en het groen in de straat, die ook nog eens vocht aan de grond onttrekken.

Te droge kleigrond doet huizen scheuren:

Ondertussen polste ik al bij onze verzekeraar, maar die komt niet tussen“, verzucht Siska. “Ik ben van plan om nog eens te horen bij de stad en de Provincie, maar ook daar verwacht ik bot te vangen. Op dit moment zijn de scheuren nog geen gigantisch probleem. Maar wat als we ons huis ooit willen verkopen?”, vraagt ze zich af.

Keuken gestut

Voor de familie Hoornaert, die al 15 jaar even verderop in de straat woont, zijn de verzakkingen ondertussen wel een drama. Hun keuken werd een dik jaar geleden gestut met verschillende palen. Barsten van meer dan een centimeter breed laten er alle koude lucht door en Heidi vreest dat de ramen elk moment uit elkaar kunnen spatten onder de druk van hun wegzakkende huis. “Ook ons terras hangt ondertussen helemaal scheef, zo’n 3 centimeter volgens de laatste metingen“, zegt ze. “Maar ik ben zeker dat het huis ondertussen al verder gezakt is. De vensterbank in de keuken schoof minstens 2 centimeter op. Dat lijkt niet veel, maar in een huis is dat gigantisch. De schade loopt ondertussen door tot in de kamer van onze oudste dochter. En ook in onze slaapkamer en die van onze jongste, zijn er al spleten te zien.”

Te droge kleigrond doet huizen scheuren:

Heidi en haar man Nico voelen zich niet meer helemaal veilig in hun eigen huis. “We hebben al verschillende aannemers en zelfs een ingenieur gecontacteerd, maar geen van hen durft het aan om iets anders te doen dan stutten. Toch moet er iets gebeuren. Onze keuken is kouder dan een koelkast. Ik probeer papier tussen de spleten te steken, maar dat zijn lapmiddelen. Ondertussen durf ik er niet aan te denken wat herstellingswerken, als ze ooit uitgevoerd raken, ons gaan kosten. En dan hebben wij nog geluk. Onze verzekeraar beloofde voor een deel van de kosten tussen te komen. De meeste van onze buren hebben die sjans niet.”

We wijzen niet met de beschuldigende vinger naar het stadsbestuur, maar de stad moet wel helpen waar ze kan – Hannelore Vanhoenacker, fractieleider CD&V

Groepsaankoop

Hannelore Vanhoenacker hoopt dat het stadsbestuur een helpende hand wil reiken aan de getroffen inwoners. “In eerste instantie door het oprichten van een meld- en infopunt. Want nu doet iedereen maar wat en weet niemand echt wat de andere aan het doen is“, verduidelijkt ze. “We kregen die suggestie trouwens van de inwoners zelf.”

Daarnaast komt de partij met een tweede opmerkelijk voorstel. “We vinden dat het stadsbestuur een groepsaankoop van een onderzoek naar de oorzaak van de verzakkingen moet stimuleren”, aldus Hannelore. “Veel mensen kunnen die kosten immers niet dragen en slechts in een zeldzaam geval komen verzekeraars tussen. We hoorden al van één voorval waarbij een koppel 200.000 euro aan herstellingskosten moest ophoesten. We wijzen niet met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur, maar we vinden wel dat de stad moet helpen waar ze kan”, besluit het gemeenteraadslid.

“De problematiek is ons gekend”, reageert schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Aanhoudende droogte over meerdere jaren is de oorzaak. Fundamenten van oudere huizen zijn daar niet aan aangepast. Er bestaat een kleigrondenkaart die inzicht kan bieden in de droogtegevoelige probleemgebieden. Een meldpunt kan volgens mij hoogstens inzicht geven in die gevoelige gebieden en het probleem in kaart brengen. Als stad kunnen wij er ook op wijzen dat je bomen en planten beter niet te dicht bij je huis zet bij het aanplanten van een tuin. De uiteindelijke bouwtechnische oplossing is een zaak van de verzekering, architecten en aannemers.” Toch wijst hij het idee niet onmiddellijk af. “We gaan eerst overleggen in de gemeenteraad, daar dient die tenslotte voor”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier