Tapkesfeesten bieden activiteiten voor jong én oud: “We gaan voor lokaal talent”

De stuwende krachten achter jeugdhuis Den Tap. We herkennen van links naar rechts Anouk Staelens, Pheadra Amssoms, Emma Vanwynsberghe, Chiara Verheye, Lisa Staelens en Gilles Dispersyn. Vooraan zien we Arne Devos. © BRU
Redactie KW

Jeugdhuis Tap beleeft op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober zijn jaarlijkse hoogtepunt met de Tapkesfeesten. Twee dagen lang programmeert het jeugdhuis heel wat jong talent uit de regio in combinatie met diverse activiteiten voor jong en oud. De toegang tot de Tapkesfeesten is gratis.

Door Nico Speleers

De Tapkesfeesten kennen al een rijke geschiedenis en zijn dit jaar toe aan hun 37ste uitgave. De organisatoren zijn wel iets te jongen om te weten hoe ze ooit ontstaan zijn. “Ik weet wel dat deze festiviteiten in het leven zijn geroepen omdat men een evenement wilde waarin het jeugdhuis in zijn verscheidenheid gevierd kon worden”, vertelt Lisa Staelens, huidig secretaris van het jeugdhuis.

“Zo kon ‘den Tap’ uitpakken voor wat het stond. De afgelopen jaren zijn we heel hard op zoek gegaan naar onze visie. We kenden daarbij periodes waarin de rekeningen in het rood gingen. Maar vandaag kan ik zeggen dat dit niet meer het geval is. Integendeel, we slaagden er zelfs in om een ruime reserve op te bouwen. Sinds twee jaar bestaat de huidige kern uit vijftien vaste leden, waarvan er zes het bestuur vormen van het jeugdhuis. In dit team vind je een goede mix aan talenten: van zakelijk beheer tot handige Harry tot computerfanaat tot organisatorisch talent. Deze verscheidenheid zorgt voor een goede dynamiek en leuke sfeer. Uiteraard kent iedere groep wel eens een probleem, wat bij ons niet anders is, maar vandaag zie ik een hechte vriendengroep die er volle bak voor gaat.”

Geen metal meer

Op vrijdag 11 oktober en zaterdag valt er opnieuw heel wat te beleven bij jeugdhuis Tap. Vrijdagavond gaan vanaf 22 uur de festiviteiten van start met een fuif doorspekt met commerciële muziek uit de jaren 80, 90 en de nillies. “Aan het programma op zaterdag werd grondig gesleuteld“, gaat Lisa verder. “Een vijftal jaar terug werd ervoor gekozen om zaterdagavond in te vullen met metal. Voor deze editie verlaten we echter deze piste. Vanaf 14 uur is er een bar waarin we steekproducten aanbieden en kan je een hele namiddag genieten van muziek op vinyl. Daarnaast halen onze leden ook hun bakkunsten boven.

We voorzien voor de jongere bezoeker nog extra activiteiten in de vorm van kubb, een springkasteel en begeleide spelactiviteiten. Voor het amusement aan tafel komt goochelaar Tom langs. Maar wat uiteraard niet kan ontbreken op de Tapkesfeesten, zijn enkele optredens. Daarvoor verwelkomen we dit jaar enkele jonge bands uit de regio die onze rockavond zullen verzorgen“, legt Lisa uit. Op de affiche zaterdagavond vinden we onder meer Fargo, From Wrong to Right, Triple A en Whorses. Een grote afterparty sluit de Tapkesfeesten af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier