‘t Elsenhof in Roeselare is voortaan een groene plek met ruimte voor recreatie

© stefaan beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op vrijdagnamiddag kwamen de buurtbewoners rond ’t Elsenhof samen om het glas te heffen op de nieuwe groene oase in hun buurt. De site van ‘t Elsenhof in de Kardinaal Cardijnlaan kreeg een totaal metamorfose en is omgevormd tot een groene plek waar ruimte is voor zachte recreatie, spel en ontmoeting.

Natuurontwikkeling, biodiversiteit en buurtbetrokkenheid stonden centraal in het ontwerp. Zowel het oude hoevegedeelte als het speelplein werden vernieuwd. Hoewel de werken, gestart in 2023, vertraagd werden door slechte weersomstandigheden, is het resultaat een prachtige groene parel voor Roeselare.

Paviljoen als ontmoetingsplek

Het nieuwe paviljoen, dat herinnert aan de oude 17de-eeuwse hoeve, is nu de centrale ontmoetingsplaats. Hier vind je een tuinberging, een gezellige luifel met bakoven en picknicktafels, en ruimte voor buurtactiviteiten. Ook de petanquebanen bieden ontspanning voor de buurt.

Groen en stadslandbouw

Buurtbewoners kunnen aan de slag in de vernieuwde moestuin, met een serre en verhoogde bakken voor mindervaliden. Verenigingen en scholen kunnen hier workshops en buitenklassen organiseren, wat de betrokkenheid bij stadslandbouw verder stimuleert.

Natuur en biodiversiteit

Natuurelementen zoals bijenkasten, insectenhotels en takkenwallen creëren een thuis voor dieren. Geurende planten en fruitbomen, die dit najaar nog geplant worden, zullen vogels, bijen en vlinders aantrekken. Ook de bestaande poel is opnieuw geïntegreerd in het landschap.

Natuurlijk spelen

Het speelplein aan de andere kant van de straat is omgetoverd tot een avontuurlijke speelzone met natuurlijke elementen zoals wilgentunnels, speelplaten en een klimboom. Deze combinatie van speels en natuurlijk ontwerp biedt zowel kinderen als de natuur volop ruimte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier