‘t Ambachthuzeke draait na één jaar op volle toeren en neemt op 9 juli ook deel aan Izegemse Proevertjes 2.0
Op een jaar tijd is ’t Ambachthuzeke in de Roeselaarsestraat 339 een vaste waarde geworden. Debbie Christiaens kan er samen met haar man Henk al haar passie en creativiteit in kwijt. Op dinsdag 9 juli is ze ook een van de deelnemers aan Izegemse Proevertjes 2.0 in de binnentuin van het stadhuis.
Debbie Christiaens woonde met haar gezin een drietal jaar in Gits. “Maar in die tijd kwamen we nog voor alles naar Izegem: van onze boodschappen tot de bankzaken. We zijn eigenlijk altijd Izegemnaars gebleven. Mijn man is van Izegem en werkt nu al tien jaar als verantwoordelijke op de kerkhoven in Izegem, hij opereert vooral vanuit de Reperstraat. Zelf groeide ik op op de Bosmolens. Mijn mama woont er nog steeds, mijn pa Marc is in november 2022 overleden.”
Jullie keerden dus ook echt terug naar Izegem met het hele gezin?
“Ik was eigenlijk wat uitgekeken op mijn job. Een 15-tal jaar geleden had ik al eens een zaak willen opstarten in Roeselare, maar dat ging toen niet door omdat het pand toch niet beschikbaar was. Maar in onze zoektocht naar een woning stootten we hier op de vroegere Slagerij Dries, die na Dries nog werd overgenomen, maar uiteindelijk toch alweer een tijdje leeg stond. Het pand hier is van David Stekelorum en we raakten er snel uit. Het was ook de ideale stek voor ons. Er is plaats genoeg voor ons groot gezin. En de zaak was nog volledig ingericht. De koeltoog die wij gebruiken, is nog steeds die van Dries. Er is hier ook achter de winkel ruimte genoeg om alle bestellingen klaar te maken.”
“Zelfs mijn man kent het recept van onze picon niet”
Een winkel van scratch starten is allicht niet makkelijk?
“Henk en ik hebben een jaar geleden allebei twee weken congé genomen en zijn de baan opgetrokken. Het was meteen duidelijk dat we wilden mikken op West-Vlaamse streekproducten. We zijn gestart in de regio Veurne, omdat je daar veel ambachtelijke producenten vindt. Maar uiteindelijk hebben we 14 dagen de provincie doorkruist. En we hebben in die periode veel gegeten en gedronken. Maar zo konden we ook bepalen welke producten we in de winkel wilden.”
Maar dan was er nog de zoektocht naar de naam voor de zaak.
“Ik had eerst iets Frans in gedachten. Maar onze huidige naam zegt echt waar het op slaat en je spreekt het ook op zijn Izegems uit. Op korte termijn zijn we erin geslaagd alles in orde te brengen. We dachten eerlijk gezegd dat de start geleidelijk aan zou verlopen, maar het vlotte meteen goed. In augustus hebben we dan nog een openingsweekend gehouden, dat gaf uiteraard nog een boost. En verder doet de mond-tot-mondreclame ook goed zijn werk. We zitten hier op de Abelewijk als een van de weinige voedingszaken. Maar de mensen komen van over heel Izegem of erbuiten, vooral ook uit Rumbeke.”
Jullie aanbod is enorm divers: van pralines tot streekbiertjes.
“Dat klopt. Zeventig procent is ook echt West-Vlaams. Zo hebben we het assortiment ijs van de Bossneppe in Lichtervelde naar de zomer toe wat uitgebreid. Soms stappen hier ook mensen binnen om hun West-Vlaamse producten voor te stellen. Wat hier ook goed draait, zijn de planken, de tapas-, breugel- of dessertplanken. We mochten die ook al bij heel wat bedrijven gaan presenteren. Maar de mensen stappen hier ook gewoon binnen, om een doos pralines of een geschenkpakketje. Er staan er hier altijd enkele klaar gemaakt, maar we maken er uiteraard ook naar de wens van de klant.”
In 2019 werd naar aanleiding van Vlaanderen Feest al een eerste editie van Izegemse Proevertjes georganiseerd, vijf jaar later volgt editie 2. Met ’t Ambachthuzeke!
“We doen met plezier mee aan dergelijke organisaties. We waren onlangs ook present op de Netwerkreceptie, je legt daar heel wat contacten. We hopen dat er via Izegemse Proevertjes nog meer mensen ons leren kennen. Wij zullen er zelf staan met onze picon. Die is uiteraard zelf bereid. Het recept? Dat is geheim, weet je dat zelfs mijn man dat niet kent. Maar die wordt hier goed verkocht en gesmaakt.”
Straks vieren jullie de eerste verjaardag van de zaak. Hoe blikken jullie terug?
“Heel tevreden. Het liep vlotter dan verwacht en we breiden ook verder uit. Belegde broodjes gaan we hier niet serveren, maar omdat we vraag krijgen uit de bedrijven hier rondom ons om iets te eten, zullen we straks croque monsieurs serveren. Niet enkel de gewone, maar wat speciallekes. Die kunnen hier warm afgehaald worden, maar de mensen zullen ze ook kunnen kopen om thuis te bereiden. Een primeurtje voor de krant. We zijn zeker blij de stap gezet te hebben en hopen nog verder te kunnen groeien. Er is ook een koelwagen op komst voor onze thuisleveringen. We zitten dus niet stil.”
Izegemse Proevertjes 2.0 maakt deel uit van Vlaanderen Feest. Op dinsdag 9 juli vanaf 19 uur kun je terecht op de binnentuin van het stadhuis. Acht lokale handelaars serveren er een proevertje, Koffie Moeders Droom zorgt voor de koffie. Naast ’t Ambachtshuzeke zijn dat Marlyn, Fruithoeve Dendauw, Varkenshoeve Klein Gistelgoed, Atelier MRTS (Aquafish), bakkerij Kris, Slagerij Peter en Maureen en traiteur Limoncello. Inschrijven (15 euro) kan via izegemseproevertjes@gmail.com. Meer info: 0475 97 34 80.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier