Supporterslegioen van Club Brugge verdeelt flyer in 4.400 brievenbussen in Sint-Andries met argumenten voor de bouw van een nieuw stadion

Het ontwerp van het nieuwe stadion. © Club Brugge
Stefan Vankerkhoven

Het Blauw-Zwart supporterslegioen is een flyeractie pro nieuw stadion gestart. Bij de buurtbewoners van het Jan Breydelstadion in Sint-Andries is een folder bedeeld met alle argumenten voor de bouw van een voetbaltempel met 40.000 zitjes. Meer dan 4.400 brievenbussen in Sint-Andries krijgen de folder maandag. Dezer dagen buigt de Raad van Vergunningsbetwistingen zich over het beroep dat enkele buurtbewoners indienden tegen de nieuwe omgevingsvergunning die de Vlaamse regering in juni verstrekte

Verantwoordelijke uitgever van de folder zijn de Bruges Loyals, met Hans Noyelle als woordvoerder. Hij verwoordt de de geschiedenis van Clubs stadionplannen als volgt: “In 11 januari 2007 verzamelden honderden Clubfans op de Burg waar met veel enthousiasme het startschot wordt gegeven van het Brugse stadiondossier. Zeventien jaar later, op 25 april 2024 ziet Club Brugge in beroep zijn bouwvergunning voor een nieuw stadion alweer vernietigd.”

Mokerslag

Hans Noyelle noemt dit de zoveelste mokerslag voor Stad Brugge, Club Brugge en haar trouwe supporterslegioen. Die laatste groep schiet nu in actie. Maandag valt een flyer in 4.416 brievenbussen van buurtbewoners die binnen de geplande blauwe zone rond het stadion wonen.

“Wij, Clubfans, zijn de stilstand grondig beu”, zegt de woordvoerder van de Bruges Loyals. “Club en zijn aanhang worden nu al jaren gegijzeld. Een klein groepje verzuurde nimbies schept er plezier in om de bouw van het nieuwe stadion te boycotten. En dit met drogredenen, ja zelfs ‘flagrante leugens’. Onder het mom van een leefbaar Sint-Andries dienen ze enkel en alleen hun eigen belangen.

Sterfhuis

Het pamflet heeft voor het supporterslegioen twee hoofddoelen: enerzijds de ‘pertinente leugens’ van de twintig tegenstanders staalhard ontkrachten, anderzijds de ‘stilzwijgende meerderheid’ onder de buurtbewoners een duwtje in de rug geven. “Want een pak buurtbewoners is er wel van overtuigd dat het stadionproject een opwaardering voor Sint-Andries zou betekenen”, stelt Hans Noyelle.

“Laat ons een kat een kat noemen: in 2007 was Jan Breydel al afgeleefd, vandaag is het een ‘sterfhuis’. Wat als er door afbrokkelend beton effectief een voetbaldode valt? Zullen de ‘verzuurde aandachtvreters’ dan ook de pers te woord te staan? Met schaamrood op de wangen en bloed aan de handen?”

Pinocchio’s

“En wat als door die koppigheid er geen stadion komt, de site een herbestemming krijgt en bouwpromotoren Sint-Andries volbouwen met kantoren of woningen? Dan krijgt de buurt 365 dagen per jaar overlast in plaats van op die 35 wedstrijddagen per jaar. Maar goed, sommige mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. En voor de Pinocchio’s van Sint-Andries is dat al helemaal onmogelijk”, aldus de woordvoerder van het blauw-zwarte supporterslegioen.

Hoe is het nu met het Brugs voetbaldossier? Sportschepen Franky Demon geeft ons de laatste stand van zaken: “In juni heeft uittredend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een nieuwe milieuvergunning uitgereikt voor de bouw van een stadion. Tegen die vergunning zijn opnieuw enkele omwonenden in beroep gegaan bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. Die zal zich de komende maanden opnieuw over dit dossier buigen.”

Verzet

Toon van Moerbeke, één van de buurtbewoners die tegen een nieuw stadion is, stelt: “Als het verzet maar om 16 mensen gaat, zijn dan 4.400 flyers nodig? Of geven de Clubfans eigenlijk toe dat het verzet in de buurt veel ruimer is?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier