“Supporteren in groep is plezanter dan alleen”: Duivelskoorts in Poelkapelle, Madonna en Sint-Juliaan

We zien het kermiscomité van Poelkapelle met v.l.n.r. Laurent Hoornaert, Alexander Lietaert, Dries Delie, Ben Boone, Vince Delie, Bjorn Pattyn, Bert Tommeleyn, Mattis Sinnaeve en Geert, die al volop klaar zijn om te supporteren voor de Rode Duivels. © TOM GHEERAERT TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Traditiegetrouw kun je tijdens het Europees kampioenschap voetbal opnieuw supporteren voor de Rode Duivels in De Poelkring in Poelkapelle. Maar het Kermiscomité van Poelkapelle is niet de enige vereniging die de wedstrijden van de nationale ploeg op groot scherm uitzendt. Ook de ouderraden van de basisscholen in Madonna en Sint-Juliaan springen mee op de kar.

De Rode Duivels spelen hun groepswedstrijden op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland op maandag 17 juni om 18 uur tegen Slowakije, op zaterdag 22 juni om 21 uur tegen Roemenië en op woensdag 26 juni om 18 uur tegen Oekraïne. Wie de wedstrijden wil bekijken in het gezelschap van andere supporters kan daarvoor terecht in De Poelkring in Poelkapelle, want het lokale kermiscomité geeft zich weer volop over aan de EK-koorts.

Sfeer en gezelligheid

“De eerste keer was met België-Schotland, mét whisky. Dus ondertussen is het toch al ruim twaalf jaar een traditie dat we met het kermiscomité het voetbal uitzenden”, vertelt voorzitter Alexander Lietaert. “We hopen op goed voetbal, maar dat hebben we natuurlijk niet in de hand. Waar we wel voor kunnen zorgen, is leute en ambiance. Mensen kunnen meedoen aan de pronostiek en we verkopen ook ‘emmertjes’ bier: elf pintjes voor de prijs van tien. Het is dus vooral voor de sfeer en de gezelligheid dat je moet komen. Samen naar het voetbal kijken, is toch altijd plezanter dan alleen thuis in de zetel.”

De opkomst hangt doorgaans af van de prestaties van de Rode Duivels. “Uit ervaring weten we dat het een beetje kalm begint en naarmate de Belgen verder geraken, krijgen we meer volk over de vloer. Ik denk dat we toch altijd tussen de zestig en tachtig supporters mogen verwelkomen”, vervolgt Alexander. “De mensen moeten alvast niet vrezen dat het scherm te klein zal zijn. Het is immens, we krijgen het maar net De Poelkring in.”

Gratis toegang

Ook in Madonna en Sint-Juliaan slaat de Duivelsgekte toe. Zowel de ouderraad van vrije basisschool Madonna als die van vrije basisschool Sint-Juliaan grijpen het EK aan om een extra centje te verdienen voor hun scholen. In Madonna zal het scherm staan in ’t Madointje, de ouderraad van Sint-Juliaan schreeuwt Kevin De Bruyne en co naar de overwinning in de refter van de school. Overal is de toegang gratis en iedereen welkom.

Lees meer over: