Studenten in hotel Pannenhuis? Leegstaand pand verkocht aan projectontwikkelaar CAAAP

Het Pannenhuis heeft erfgoedwaarde en de buitenkant moet bewaard blijven. © Davy Coghe
Redactie KW

Het bekende hotel Pannenhuis in de Zandstraat, dat al geruime tijd leegstaat, is verkocht aan projectontwikkelaar CAAAP. Een hotel wordt het zeker niet maar de piste van studentenhuisvesting wordt wel onderzocht. “Dat zijn we inderdaad aan het bekijken maar er ligt nog niets vast”, zegt Lieselot Vandemaele van CAAAP.

In januari 2023 sloten Jan Simoens (74) en zijn echtgenote Francine Fourier (72) de deuren van hun hotel Pannenhuis aan het begin van de Zandstraat in Sint-Andries. Bijna vijftig jaar voordien, in 1974 en ingrijpende verbouwingswerken aan de voormalige notariswoning, verwelkomden ze er de eerste gasten. “Doorheen de jaren mochten we hier ook heel wat beroemdheden ontvangen, zoals voormalig Frans president François Mitterand, voetbaltrainer Raymond Goethals en zanger Helmut Lotti”, liet Jan ons toen weten bij een gesprek naar aanleiding van de sluiting.

“We hadden graag gezien dat het verder zou gezet worden als hotel maar dat bleek niet haalbaar” – Jan Simoens

Om maar te zeggen dat Pannenhuis een monument in de Brugse horeca mag genoemd worden. “We hadden graag gezien dat het verder zou gezet worden als hotel maar dat was blijkbaar niet haalbaar”, zegt Jan Simoens, die ons weet te vertellen dat het pand verkocht werd aan projectontwikkelaar CAAAP. “Het pand heeft wel erfgoedwaarde (het staat op de inventaris van onroerend erfgoed, red.) dus de buitenkant moet behouden blijven maar binnen mag en zal het volledig gestript worden. Een deel van de inboedel werd verkocht aan een antiek- en brocantehandel maar we hebben ook veel weggegeven aan organisaties voor behoeftigen.”

Plannen onduidelijk

Via burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vernamen we dat de plannen met het gebouw in de richting van studentenhuisvesting zouden gaan. “We zouden als stad wel graag een hotel zien op deze daarvoor geschikte locatie maar dat zal het blijkbaar niet worden”, zegt De fauw. Bij CAAAP zelf wordt voorzichtig gereageerd. “Wij hebben dit pand inderdaad aangekocht en onderzoeken nu de mogelijkheden. Studentenhuisvesting is inderdaad een piste die we bekijken maar dus niet de enige. Een hotel wordt het alvast zeker niet, dat is niet de branche waarin wij actief zijn en we hebben daarin ook geen ambitie”, zegt Lieselot Vandemaele, beheerder voor dit project bij CAAAP. “In november of december zullen we al een beter zicht hebben op wat we er precies mee gaan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier