Striptekenaar Fons (12) uit Izegem mag als ‘alledaagse held’ het nationaal défile met koningspaar bijwonen
Als het militair en burgerlijk defilé tijdens de nationale feestdag door de straten van Brussel trekt, zal dat met de 12-jarige Fons Margodt op de eretribune zijn. Het jonge tekentalent uit Izegem imponeerde vorig jaar iedereen met een eigen stripverhaal voor het goede doel en toonde zo aan dat zijn dyslexie hem niet in de weg staat om grootse dingen te kunnen doen.
Dat ontging ook Didier Dejonghe uit Roeselare niet. Hij nomineerde de jongen voor het burgerinitiatief Be Heroes, dat alledaagse helden in de kijker wil zetten.
Tijdens het defilé op zondag 21 juli wordt traditioneel hulde gebracht aan de veiligheids- en hulpdiensten van ons land. Het initiatief Be Heroes zorgt er al enkele jaren voor dat ook Belgen die met kleine daden een groot verschil maken eens in de kijker komen te staan. Het overkwam Didier Dejonghe (69) uit Roeselare twee jaar geleden, toen hij door goede vriend Hugo Verledens genomineerd werd. Hij ruimt als Mooimaker dagelijks zwerfvuil op langs de Ardooisesteenweg. Dat onbaatzuchtige werk viel ook het Paleis op en er volgde prompt een uitnodiging op het defilé bij te wonen.
“Vorig jaar was ik er opnieuw bij omdat ik toen ereschepen Marc Desseyn had genomineerd”, vertelt Didier. “Ik ken genoeg mensen die zich belangeloos voor anderen inzetten en daarom vond ik het een zeer goed idee om dit keer Fons Margodt (12) uit Izegem voor te dragen. Hij is de zoon van mijn goede vrienden Tessa en Maarten, die er eethuis Martess uitbaten.”
1.000 euro voor goede doel
“Toen Fons drie zomers geleden eens met zijn oma Roos mijn bosje kwam ontdekken schonk hij mij een klein bij elkaar geniet boekje met een zelfgemaakt stripverhaal. Ik was er ondersteboven van hoe de toen negenjarige Fons zijn fantasie op die niet zo voor de hand liggende manier wist uit te beelden.”
“Fons was vorig jaar zo gefascineerd door de Warmste Week dat hij op het idee kwam om met ‘Superfons’ een nieuwe strip te maken en de opbrengst aan het goede doel te schenken. Dat leverde maar liefst duizend euro op. Ik vond het dan ook passend om hem voor zijn inzet eens in de kijker te zetten. Zijn inventiviteit en onbaatzuchtig engagement is die aandacht zeker waard.”
Dagen aftellen
Fons zelf glundert bij het horen van zoveel mooie woorden en telt ondertussen de dagen af tot 21 juli. “Het is een hele eer om in het bijzijn van de koning en koningin het defilé bij te wonen”, zegt hij. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben er enorm benieuwd naar. Al heb ik toch heel even getwijfeld of ik zou gaan.”
“Ik zal op dat moment immers al enkele dagen op kamp zijn met de scoutsgroep Padvinders van Sint-Joris. Moest het een dag later zijn dan was ik op tweedaagse vertrokken en kon ik er niet bij zijn. Nu valt het defilé precies op een rustdag tijdens het kamp en dus krijg ik van de leiding uitzonderlijk de toestemming om het kamp te verlaten.”
“Hij is in Ath in Henegouwen op kamp en ik zal hem samen met zijn oma daar met de trein ophalen om naar Brussel te sporen”, vertelt Didier. “Dat hij net op scoutskamp is komt goed uit. Hij mag in zijn uniform mee komen. De koning is zelf nog scout geweest, dus wie weet valt hij zo extra op. Al is er natuurlijk heel wat protocol mee gemoeid en zullen we de vorst niet zomaar kunnen spreken. Met wat geluk kunnen we misschien wel een praatje slaan met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.”
Cadeau
Fons heeft alvast een cadeau voor haar. “Ik ga één van mijn zelfgetekende stripverhalen mee brengen en aan haar schenken”, zegt hij. Didier vindt dat een goed idee. “De minister mag immers vijf helden van Be Heroes aanduiden die in september of oktober op audiëntie bij de koning mogen. Wie weet legt ze het stripverhaal van Fons wel op haar nachtkastje en blijft hij zo langer in haar geheugen. Het is een trucje dat ik vorig jaar hoorde van Geert Deraeve van Kloen. Hij mocht toen ook naar Brussel en had haar een brochure overhandigd”, lacht hij.
Intussen blijft Fons niet stil zitten. “Volgend jaar start ik aan een tekenopleiding in de kunsthumaniora van Brugge en ik werk ook al met wat vrienden aan een stripverhaal. Ik teken de basis, een vriend verduidelijkt de tekeningen en een andere verzorgt de tekstballonnetjes. We zijn samen op het idee gekomen om ook deze strip opnieuw voor het goede doel te verkopen. We zouden de opbrengst graag schenken aan een vereniging die iets rond dyslexie doet”, besluit hij.
(vadu)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier