Stripfanaat Ernie Demuysere bezocht na zware brand Studio Vandersteen: “Jongensdroom ging in vervulling”

Ernie Demuysere, geflankeerd door auteur Peter Van Gucht en Leen Vandersteen. © Lawrence Schoonbroodt
Redactie KW

Begin december 2019 legde een zware brand de gigantische stripcollectie van Ernie Demuysere (70) zo goed als volledig in de as. Het dramatische verhaal bereikte ook Studio Vandersteen, waar Ernies favoriete stripfiguren Suske & Wiske het levenslicht zien. Nu werd hij er getrakteerd op een uitgebreide rondleiding. “Ik heb mijn ogen uitgekeken.”

3 december 2019 staat nog altijd in het geheugen van Ernie Demuysere gegrift. Die bewuste dag brak er een zware brand uit op de bovenverdieping van zijn woning in Waregem, waar hij met zijn toenmalige partner Anna Dooms woonde. “In mijn werkkamer bewaarde ik mijn stripcollectie”, blikt de man, die nu in Sint-Denijs bij Zwevegem woont, terug. “Om de muffe geur van oude boeken en stripverhalen te verdrijven, liet ik er vaak een geurkaarsje branden. Dat plaatste ik altijd in een ijzeren doosje om de veiligheid te garanderen. Die dag moet ik echter wat verstrooid geweest zijn, want het kaarsje was omgevallen en de vlammen kregen al snel vrij spel.” Ernie probeerde het vuur nog met een brandblusapparaat te bedwingen, maar de schade was amper te overzien.

“Ik ben die dag zeker 25.000 strips en 2.000 boeken verloren”

De hele bovenverdieping was uitgebrand en het gelijkvloers, waar een winkeltje gevestigd was, liep veel waterschade op. Maar ook de bijzonder uitgebreide strip- en boekencollectie deelde in de klappen. “Ik ben die dag zeker 25.000 strips en 2.000 boeken verloren”, zucht de man. “En daar zaten best wel enkele unieke exemplaren tussen. Samen met mijn broer Edelbert (78) was ik al meer dan vijftig jaar aan het verzamelen. Eerste drukken van Suske & Wiske, van Nero en van Kuifje… Ik hoef je niet te vertellen dat die best wat geld waard waren. Ik schat het totale verlies op minstens 200.000 euro. En dan heb ik het nog niet over de emotionele waarde.” Een deel van zijn collectie kon Ernie nog redden, al liepen heel wat strips rookschade op. “Ook het kader met foto’s van mijn dochter Evi en mijn mama Johanna was voor de helft zwartgeblakerd, maar die blijft in mijn keuken staan. Die kan ik gewoon niet weg doen.”

Zus en kleinzoon

Kort na de brand werd Ernie al door Studio Vandersteen, de plek waar alle albums van onder andere Suske & Wiske gemaakt worden, gecontacteerd. “Met de vraag of ik hen wilde bezoeken. Op die manier wilden ze me een hart onder de riem steken. Maar toen kwam de coronacrisis op ons af…” Uiteindelijk kon het bezoek op dinsdag 12 oktober plaatsvinden. Ernie werd er ontvangen door onder andere Leen Vandersteen, zus van geestelijke vader Willy, en diens kleinzoon Tom. “Het was fantastisch”, geniet hij nog na. “Het was echt een jongensdroom die in vervulling ging. Ik kreeg er een uitgebreide rondleiding en kon met eigen ogen zien hoe strips vandaag gemaakt worden. Pen en papier, de werktuigen van vroeger, behoren definitief tot het verleden. Alles verloopt nu via de computer, het is een hoogtechnologische sector geworden.” Ernie ging onder andere met een klein beeldje van Suske & Wiske naar huis, maar kreeg ook een pak exclusieve stripverhalen onder de arm gestopt. “Die zijn dan ook nog eens gesigneerd door auteur Peter Van Gucht. Schitterend. Al was het me vooral om de ervaring te doen. Eindelijk heb ik gezien waar mijn grootste striphelden geboren worden. Dat neemt niemand me nog af.” (PV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier