Streekbierentocht voor overleden scoutsleider: “We herdenken Benjamin zoals hij was”

Benjamin Deltour overleed op zijn 26ste aan longfalen. © gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Hoe verwerk ik het verlies van een kind?” Het is een vraag die geen enkele ouder zich ooit zou moeten stellen. Helaas loopt het leven voor sommige mensen anders dan verwacht. Pijnlijk anders. De ouders van Lauwenaar Benjamin Deltour kregen de ondenkbare vraag voorgeschoteld en reageerden met een antwoord zoals hun zoon het zou hebben gewild: met bier en plezier.

Benjamin Deltour was een optimist pur sang. Een vechter ook, die zelfs in de meest donkere dagen het hoofd niet liet hangen. Maar toen het, na twee jaar lang vechten tegen een hardnekkige en genadeloze kanker, de goede kant leek op te gaan, sloeg het lot keihard toe. Benjamin bezweek op zijn 26ste aan een longfalen. Zijn overlijden liet zijn ouders, familie en vrienden met heel veel verdriet achter.

“Benjamin was tot op de laatste seconde erg gemotiveerd en vooral geëngageerd. Zo was hij en dat zou hij altijd blijven.” Lieven Deltour, Benjamins vader, probeert tot op vandaag nog altijd het verlies een plaats te geven. “Toen hij nieuwe en vooral dure behandelingen moest ondergaan, startten zijn vrienden een crowdfundingscampagne op”, vertelt Lieven. “De medische kosten schoten de hoogte in en de mutualiteit dekte lang niet alles. De crowdfunding bleek al snel een succes en meteen was Benjamin duidelijk: wat overbleef van het geld moest absoluut naar liefdadigheid en goede doelen gaan.”

De Warmste Week

Eind juni van dit jaar verloor de jonge Lauwenaar zijn strijd tegen een onzichtbare vijand maar zijn mentaliteit, die blijft verder leven bij zijn vrienden. “Tijdens een samenkomst van onze vriendengroep, in juli al eigenlijk, besloten we om de herinnering aan Benjamin niet zomaar te laten gedijen of verloren te laten gaan.” Pieter De Rijcke, jeugdvriend en mede-scoutsleider van Benjamin, laat duidelijk blijken dat er geen twijfel mogelijk was over wat er moest gebeuren. “We keken elkaar in de ogen en eigenlijk hadden we hieraan meer dan voldoende. We moesten Benjamin herdenken zoals hij het graag zelf had gewild. En we moesten vooral een goed doel steunen. Toen het nieuws bekend werd gemaakt dat De Warmste Week van Studio Brussel dit jaar naar Kortrijk kwam, was dat voor ons het signaal om onze woorden effectief in daden om te zetten.”

De goede vrienden van Benjamin staken de koppen bij elkaar voor een bijzondere actie. Benjamins vader Lieven Deltour herkent zijn zoon in de positiviteit van de vriendengroep. We zien van links naar rechts Fabian, Robrecht, Steven, Manon, Sam, Simon, Mathias, Sanne, Lieven, Justine en Pieter.
De goede vrienden van Benjamin staken de koppen bij elkaar voor een bijzondere actie. Benjamins vader Lieven Deltour herkent zijn zoon in de positiviteit van de vriendengroep. We zien van links naar rechts Fabian, Robrecht, Steven, Manon, Sam, Simon, Mathias, Sanne, Lieven, Justine en Pieter.© CLL

Een pintje dat ging er bij Benjamin altijd in. En hij was erg graag gezien, overal waar hij ging – Pieter De Rijcke, boezemvriend van Benjamin Deltour

Die ‘we’, dat is de groep van twintig hechte vrienden die Benjamin tot op het einde hebben omringd. “Benjamin was een levensgenieter, iemand die graag onder de mensen kwam”, gaat Pieter verder. “Een pintje, dat ging er bij Benjamin altijd in en hij was graag gezien in onze gemeente, overal waar hij ging. We moesten dan ook niet lang nadenken over de actie die we in elkaar wilden steken. We namen vier van de favoriete bieren van Benjamin, zijnde Duvel, Troll, Chimay en Goedendag, en stippelden een wandelparcours uit langs zijn favoriete plaatsen in Lauwe. De streekbierenwandeling was geboren”, lacht Pieter. “Als kers op de taart kunnen de wandelaars ‘s avonds nog genieten van een stevige portie stoofvlees met frieten. Ook daar kon Benjamin onnoemelijk van genieten.”

Helemaal Benjamin

Tijdens het interview valt vooral de serene houding van papa Lieven Deltour op. “Het verdriet kan onmogelijk in woorden worden beschreven”, vult hij aan. “Je weet als mens ook helemaal niet hoe je hiermee om moet gaan. Deze actie is voor mij dan ook voor een groot stuk therapie. Onze zoon herdenken op de manier die hij zelf zou verkiezen, een glas drinken met de vrienden en tussendoor ook nog een goed doel vooruit helpen. Het is Benjamin ten voeten uit.” Ook het gekozen goede doel heeft een directe link met Lievens zoon. “De opbrengst van de tocht gaat naar Het Vlinderhuis en Kom op Tegen Kanker” sluit Lieven af. “Het is een organisatie, genesteld in de gebouwen van het AZ Delta, die zich ontfermt over de familie van patiënten op de afdeling oncologie. Ze leveren zowel mentale als praktische steun en het zijn vooral kinderen die hier een een grote meerwaarde in vinden. De dienst werkt nagenoeg uitsluitend op giften en bracht ons heel wat steun in onze moeilijke momenten. Het was voor ons dan ook een voor de hand liggende keuze.”

Inschrijven voor de unieke tocht op zaterdag 26 oktober kan nog altijd. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van het evenement ‘Streekbierentocht voor Benjamin’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier