Straathoekwerk en Beestjes in Nesten slaan de handen in elkaar

(foto Shutterstock) © Shutterstock
Redactie KW

Kwetsbare mensen met een huisdier hebben niet altijd de nodige middelen om goed voor het dier te kunnen zorgen. Straathoekwerk wordt vaak met deze problematiek geconfronteerd en zal daarom op een structurele manier samenwerken met Beestjes in Nesten vzw om kwetsbare personen met een beperkt budget te helpen bij de zorg voor hun huisdier. Deze structurele samenwerking houdt in dat Beestjes in Nesten vzw een subsidie van 5.000 euro ontvangt.

Beestenboel

Huisdieren worden door hun baasjes echt als een deel van de familie beschouwd. Wie een huisdier heeft, wil daar goed voor zorgen, maar het verzorgen en voeden van een huisdier neemt ook een behoorlijke hap uit het gezinsbudget. Budget dat in kwetsbare gezinnen niet altijd of onvoldoende aanwezig is.

Vanuit Straathoekwerk wordt aangegeven dat ze een 140-tal gasten met een huisdier begeleiden die over onvoldoende budget beschikken om op een goede manier hun huisdier te voeden en te verzorgen. Uit de verkoopcijfers van Antenne in 2023 blijkt dat er jaarlijks ongeveer voor 610,2 euro aan dierenvoeding verkocht wordt, wat wijst op een nood aan dierenvoeding bij gezinnen die klant zijn bij Antenne. Gegevens vanuit de directie Welzijn laten zien dat naar schatting 592 van hun cliënten een huisdier heeft.

Beestjes in Nesten vzw is een sociale organisatie die, in ruil voor een kleine vergoeding, een breed scala van diensten aanbiedt in verband met de zorg voor een huisdier aan personen met een beperkt budget. Je kan bij hen terecht voor een dierenvoedselbank, een consultatie bij een sociale dierenarts of sociaal trimsalon, een uitlaat- en oppasdienst…

Stad Oostende ziet een absolute meerwaarde in deze structurele samenwerking en stelt een subsidie van 5.000 euro ter beschikking. Niet alleen mensen die nu al een huisdier hebben en over een beperkt budget beschikken, zullen gebruik kunnen maken van de diensten van Beestjes in Nesten vzw. Ook mensen die nu aangeven zeer eenzaam te zijn, zullen op deze manier misschien wel de stap willen én kunnen zetten naar het nemen van een huisdier.

“We zijn verheugd dat deze structurele samenwerking in Oostende verankerd wordt. Stad Oostende erkent zo het belang van dierenwelzijn en wil een actieve rol spelen in armoedebestrijding”, zeggen schepenen Natacha Waldmann en Silke Beirens (Trots op Oostende).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier