“Stilaan ben ik een familiestuk bij de club”: Filip (58) uit Oostrozebeke geniet als chauffeur van nieuwe bus AA Gent

Chauffeur Filip is blijf met de gloednieuwe bus van AA Gent. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Buschauffeur Filip Vanoverbeke (58) is een bijzonder gelukkig man. Niet alleen privé, maar vooral ook met zijn werk dat hij omschrijft als de mooiste job. Zijn arbeidsvreugde werd recent nog groter doordat hij als buschauffeur een gloednieuwe spelersbus ter beschikking kreeg van zijn firma Keolis Heyerick uit Zulte. “Het spreekt voor zich dat ik hiermee in de zevende hemel ben en elk minuutje vrije tijd wordt besteed aan het onderhoud ervan. Na elk ritje volgt een schoonmaakbeurt waarbij zelfs mijn vrouw een handje toesteekt.”

Filip Vanoverbeke uit de Nieuwstraat is al 39 jaar buschauffeur waarvan sinds 2010 de vaste buschauffeur van de eerste ploeg van AA Gent. “Dat betekent dat ik insta voor alle vervoer van de eerste ploeg naar de wedstrijden of oefenterreinen. Ook de tweede ploeg of U23 en de ladies maken gebruik van de spelersbus. Soms mag er ook al een jeugdploegje mijn bus instappen. De meeste verplaatsingen gebeuren binnen het land. Afgelopen week stond het vervoer gepland van de eerste ploeg van het oefencomplex naar het stadium. De U16 zit momenteel in Portugal. Zij namen voor de verplaatsing het vliegtuig, maar ik heb ze wel naar Eindhoven gevoerd. Zeg maar dat 80 procent van mijn werk bij de firma Keolis te maken heeft met AA Gent”, vertelt Filip.

Attractie

“Wanneer de bus even vrij is, kan hij wel gehuurd worden voor de verplaatsing naar een evenement. Ik vervoerde ook al eens een groep schoolkinderen, maar er wordt hen vooraf goed duidelijk gemaakt dat alles heel proper moet achterblijven.” Of ook de ploegen die hij vervoert respect hebben voor zijn werk en bus? “Absoluut. Iedere ploeg beschikt over een heel goede staf zodat er nooit baldadigheden gebeuren op de bus zelf. Ik word gezien als iemand van de grote AA Gent familie. Stilaan ben ik een familiestuk van AA Gent. Wanneer er getafeld wordt, moet ik gewoon aanschuiven met de staf. Ik ben ook bijzonder gelukkig dat ik na het werk de bus mag meenemen naar huis. Voor veel Oostrozebekenaren is deze bus echt een attractie in het straatbeeld. Wanneer ik de bus thuis heb, wordt hij steevast grondig gepoetst met de hulp van mijn vrouw. Ik zorg ervoor alsof het mijn materiaal is”, klinkt het bij Filip.

Zopas kreeg Filip een gloednieuwe Mercedes bus ter beschikking van zijn werkgever. “De bus is geschilderd in de kleuren van AA Gent. Het eerste ritje dat ik ermee op de weg was, betrof de wedstrijd tegen Charleroi. Intussen heb ik al een drietal ritjes achter de rug. De voorgaande bus was ook amper zeven jaar oud, maar wat een verschil om ermee te rijden. Deze nieuwe bus is natuurlijk uitgerust met de allerlaatste snufjes inzake veiligheid op de weg en hij rijdt ook veel soepeler. Deze bus kost naar verluidt 300.000 euro en er is plaats voor 41 personen.”

“Ik voel me thuis bij AA Gent en in mijn werk”

Of hij geen schrik heeft voor risicomatchen en beschadigingen aan de bus? “Meestal is het zo dat we bij risicomatchen politiebegeleiding krijgen en dat is soms ook wel nodig. Gelukkig heb ik me nog nooit onveilig gevoeld. Ik voel me echt thuis bij AA Gent en in mijn werk. Ik moet nog werken tot eind 2025, dan zal ik 39 jaar met bussen rijden. Mijn hobby naast mijn werk zijn mijn pony’s. De kleinkinderen zijn er dol op”, klinkt het bij Filip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier