Stijn uit Heule fietst naar Compostela voor De Hoge Kouter

Stijn Tanghe vertrekt op 16 juli uit Heule met zijn fiets naar Compostela: een tocht van maar liefst 2.071 kilometer. © EDB
Redactie KW

Dat Stijn Tanghe ooit naar Compostela zou fietsen, was al jaren duidelijk. Toen hij vorig jaar 40 werd, hakte hij de knoop door. Hij besloot toen ook zich te laten sponsoren voor De Hoge Kouter, een centrum dat jongeren tussen 12 en 21 jaar met een mentale handicap ondersteunt.

Door Els Deleu

“Na een bezinning in 2002 besloot ik ooit een bedevaart te doen. Ik vind het fantastisch om bezig te zijn met wie je bent en waar je naartoe wil. En ik wil dit koppelen aan het sportieve aspect, dat mij ook uitdaagt. Toen ik deze beslissing nam, was ik nog sportiever en was mijn fysiek beter, hoewel ik toen niet trainde.” Ondertussen fietst Stijn al drie jaar. Hij begon met KVK Fietst en is nu lid van WTC Sur Platse Heule. Hij nam onlangs deel aan de rit Dwars door België. “Dat ging om meer dan 400 km in een weekend. Met de club trokken we ook al naar de Ardennen om te fietsen.”

Meer dan 2.000 km

Stijn is expert Zorg bij W13, de welzijnsorganisatie van OCMW’s en CAW’s in Zuid-West-Vlaanderen. Hij zal fietsen van 16 juli tot 5 augustus. “De eerste week zijn de ritten het zwaarst. Ik zal telkens tussen de 100 en de 150 km afleggen. Dan trek ik volledig mijn plan en slaap ik in Air b&b’s die zo dicht mogelijk bij het uitgestippelde parcours liggen. Ik zorg dan ook zelf voor eten. Vanaf de tweede week, ik zal me dan net voorbij Bordeaux bevinden, komen mijn mama en haar man met een mobilhome langs. Mijn zoontje Warre zal hen iets later vergezellen.”

De rit naar Compostela bedraagt 2.071 km. Alle ritten worden geregistreerd op routebouwer Strava en dit wordt gekoppeld aan de website www.compostella.stijntanghe.be .

2.500 euro is het doel

Stijn koppelde ook een goed doel aan zijn bedevaart. Hij hoopt 2.500 euro te verzamelen voor de realisatie van zij-ingangen in een nieuwbouw voor de Hoge Kouter, waar zijn mama Mia Cattebeke directeur is.

Het Multi Functioneel Centrum biedt dagopvang, mobiele en ambulante begeleiding en hulp aan jongeren tussen 12 en 21 jaar met een verstandelijke beperking en eventueel bijkomende problematiek. “Ik werk voor de stortingen samen met het beschermcomité zodat er fiscale attesten kunnen uitgeschreven worden”, benadrukt Stijn.

Wie Stijns ervaringen wil volgen of de actie wil steunen, kan alle informatie terugvinden op www.compostella.stijntanghe.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier