Stijn (31) nam cateringbedrijf Ma Kwizien over: “De passie voor het koken is er nog steeds”
Sinds de zomer van 2023 is het cateringbedrijf Ma Kwizien in de handen van Stijn Taveirne. Hij nam de bloeiende zaak over van Maarten Mattelin. Een grote sprong voor de man die aanvankelijk iets met boekhouden wilde gaan doen.
Ma Kwizien is al meer dan twintig jaar een gevestigde waarde in het Tieltse. Sinds 1 juli 2023 is het Stijn Taveirne uit Oostrozebeke die het bedrijf runt. Hij ontpopte zich tot een manusje-van-alles, van personeelszaken over roeren in de potten tot de boekhouding bijhouden. Alles vanuit een grote passie voor lekker eten.
Wanneer ontdekte je jouw interesse in koken?
“Die passie is er in mijn studentenjaren gekomen. Toen ik een jaar of 15 was, ben ik per toeval eens ingesprongen voor iemand die ziek was in de zaal. Zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold. Het begon met aardappelen schillen en handdoeken plooien, maar langzaam aan mocht ik meer en meer gaan doen. Toen de maître met pensioen ging, mocht ik die rol overnemen en zo ben ik steeds maar gegroeid. Nochtans wilde ik sport- en eventmanagement gaan studeren, maar al vrij snel schakelde ik over naar fiscale wetenschappen. Ik bleek immers goed in boekhouden. Nog steeds komen die studies me goed van pas, al heb ik er dus niet zo heel veel mee gedaan.”
“Toen ik bij Ma Kwizien aan de slag ging, stond ik oorspronkelijk vooral in voor de personeelszaken. Maar daar kwam dan de foodplanning bij en zo groeide ik ook binnen Ma Kwizien, tot ik vorig jaar de kans kreeg om de zaak over te nemen. Het was mijn vrouw die me uiteindelijk over de streep heeft getrokken. Het is een kans die we maar één keer krijgen en dus moesten grijpen.”
Was er dan twijfel?
“Ik stond toch even stil bij ons gezinsleven. Een job als deze zet je niet zomaar even af. We hebben ook zoontjes van 1 en 4 jaar, dat maakt het niet altijd evident. Mijn vrouw kan het gelukkig allemaal goed plaatsen. Ze werkt sinds 2021 bij Ma Kwizien, dus ze kent het allemaal goed. Ik denk toch dat veel mensen onderschatten wat er zich achter de schermen afspeelt.”
Mag ik je een manusje-van-alles noemen?
“Ik probeer toch overal aanwezig te zijn en dus wat een helikopterfunctie aan te nemen. Ik vind het belangrijk om betrokken te worden bij de feesten, de boekhouding doe ik uiteraard ook zelf, maar evengoed sta ik graag in de potten te roeren. Je kan me dus zowel in de zaal als achter de schermen terugvinden.”
“We namen een patissier in dienst en zetten ook in op sharing dishes en luxueuze streetfood”
“Momenteel zijn er zeven mensen vast in dienst bij Ma Kwizien, maar met alle flexijobs, studenten, freelancers… komen we al snel aan een personeelsbestand van ongeveer 130 mensen. We zijn dus druk bezig om enkele dingen te digitaliseren, om ons personeelsbeleid wat efficiënter te maken.”
Neem je niet heel wat hooi op je vork?
“Zeker, en dat weten we ook. Ik probeer wel om wat taken los te laten, maar dat vind ik eerlijk gezegd soms wat lastig. Daarom gaan we binnen de zaak nu starten met een optimalisatiefase. Kijken wat goed loopt, maar ook de pijnpunten in het bedrijf proberen bloot te leggen. Efficiënter werken betekent ook mogelijkheden om nieuwe inspirerende kansen te geven aan onze werknemers.”
Ma Kwizien is al een gevestigde waarde. Geven jullie een eigen touch aan de zaak?
“We namen een patissier in dienst, een segment dat we ook wat meer willen gaan aansnijden. We staan zeker niet stil: concepten worden aangepast, we zetten in op sharing dishes en luxueuze streetfood, iets waar veel vraag naar is. We zijn ook bezig met het verbouwen van een plek waar we een tasting ruimte willen maken. Daar kunnen mensen in een klein gezelschap een aperitiefje drinken, terwijl de kok iets voor hen klaarmaakt. Zo kunnen ze voorproeven en een leuke beleving hebben. Daarnaast investeerden we veel in nieuwe toestellen, wat dan weer mogelijkheden biedt voor nieuwe technieken.”
Zijn jullie van plan om Ma Kwizien nog verder uit te bouwen?
“Eerst willen we inzetten op de optimalisatie. We vinden het belangrijk om onze West-Vlaamse nuchterheid te blijven bewaren. Elk feest moet in orde zijn, we zijn maar zo goed als ons feest van gisteren. Maar dat neemt niet weg dat we in de toekomst eventuele groei kunnen bekijken, kijken waar de kansen op de markt nog te vinden zijn.”
Geniet je tussen al het plannen en organiseren door nog van koken?
“Ja, toch wel. Ik zeg ook tegen de mensen dat er in onze branche twee belangrijke aspecten zijn: de juiste mentaliteit hebben én gedreven zijn. Als je die hebt, kan je veel doen in onze sector.”
Wat is het favoriete eten van een cateraar?
“Voor mij zijn dat de klassiekers met een eigen touch, zoals een speciale saus of je vlees anders marineren. Ook de hippe streetfood vind ik interessant, bijvoorbeeld de lobster burger. Experimenteren blijft ook plezant. Niets is leuker dan naar de frigo gaan, die opentrekken, kijken wat er is en iets nieuws gaan proberen.”
Stijn Taveirne
Privé: Stijn Taveirne (31) woont met zijn echtgenote en hun twee zoontjes in Oostrozebeke.
Studies en loopbaan: Fiscale Wetenschappen in Brussel, een job die hij welgeteld vier maanden heeft uitgeoefend. Daarna ging hij aan de slag bij een traiteurzaak in Hertsberge, om uiteindelijk via een kleine omweg in 2020 bij Ma Kwizien terecht te komen. Sinds vorig jaar is hij de zaakvoerder van de traiteurzaak.
Vrije tijd: Vroeger een aantal jaren voetbalscheidsrechter. Dat leerde hem om snel goede beslissingen te nemen. Nu probeert hij te sporten en gaat hij graag eens lekker eten.
Belfortbabbel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier