Steven Gerard wil hulpsticker ontwerpen om aan je raam te hangen

Steven Gerard is voor zijn idee op zoek naar hulp om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren. (AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijkzaan Steven Gerard (48) zoekt wakkere burgers die hem willen helpen om een poster en sticker te ontwerpen. Mensen kunnen die ophangen en zo aangeven dat je bij hen zonder schroom kan aanbellen en om hulp vragen. Hij kwam op het idee nadat Bart Rigole (45) uit Wevelgem ineenzakte en stierf op de Kortrijkse Grote Markt. Het duurde twee uur voor iemand de hulpdiensten verwittigde.

Steven, in het dagelijkse leven aan de slag als psychiatrische verpleegkundige, mailde dit weekend meer dan 500 mensen met zijn vraag om hulp. “Toen onlangs een man stierf op onze Grote Markt, was er alom verontwaardiging. Hoe kon dit gebeuren in onze stad? In plaats van alleen verontwaardigd te zijn, bedacht ik mij dat we dit drama kunnen aanwenden om herhaling te voorkomen. Of dat wil ik toch op zijn minst proberen. Daarom wil ik een sticker en affiche ontwerpen en die verspreiden onder de hele bevolking”, klinkt het.

“Kort na het overlijden van Bart was ik op wandel door de stad. Het hele gebeuren hield mij nogal bezig toen ik plots langs een antiekzaak liep. In de etalage zag ik een oud bord staan met daarop ‘Hulppost’. De eerste gedachte die bij mij opkwam, was dat ik dat beter zou kopen en aan mijn voordeur zou hangen”, vertelt Steven. “Maar al snel realiseerde ik mij dat geen kat effectief zou durven aanbellen en dat ik wellicht voor ‘rare mens’ versleten zou worden”, lacht hij. “Dat bord heb ik uiteindelijk laten staan want het kostte 170 euro (lacht), maar het zette me wel aan het denken. Want er moet toch een manier bestaan om de drempel om naar hulp te vragen, te verlagen?”

Van pleister tot stoel

Enkele dagen later kwam Steve met een uitgewerkt idee op de proppen. “De bedoeling is om een sticker of poster – die aangeeft dat het oké is om hier hulp te vragen – op een zo zichtbaar mogelijke plaats te hangen. Privé-woningen, sociale organisaties, winkels, rusthuizen, horecazaken, ziekenhuizen, noem maar op. Iedereen kan meedoen”, verduidelijkt hij. “Dat kan gaan van een pleister tot een glaasje kraantjeswater, van een telefoontje naar de hulpdiensten tot een korte oplaadbeurt van je mobiel, van een stoel om even op adem te komen tot een luisterend oor. Kortom alles wat te weinig ‘lijkt’ om de hulpdiensten te contacteren, maar teveel om het zonder hulp te redden. Hoe uitgebreid de hulp is, wordt enigszins bepaald door de persoon, het bedrijf of de organisatie die de sticker heeft hangen. Maar het basisidee is dat je op zijn minst weet dat er even tijd zal genomen worden om te luisteren, te helpen of door te verwijzen.”

Niet-medische hulp

“Tegenwoordig worden wij via massamedia overstelpt met het idee dat je je eigen boontjes moet kunnen doppen”, gaat Steven verder. “Zelfstandigheid is het hoogste goed. Daartegen wil ik wat weerwerk bieden.” Maar loop je dan niet het risico dat er ook mensen met minder goede bedoelingen aan je deurbel zullen hangen? “Die kans is er natuurlijk altijd, maar ik leef in de overtuiging dat mensen veel meer deugen dan wij denken.”

Er moet ook benadrukt worden dat het hier over niet-medische hulp gaat. “Vooral het Rode Kruis maakt zich op dat gebied wat zorgen”, weet Steven. “Dus dat moet in ons ontwerp duidelijk zijn.” Dat is ook meteen de enige opmerking die schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding Philippe De Coene heeft. “Voor de rest vind ik dat een erg romantisch en teder initiatief”, aldus de schepen. “Ik ben blij dat er iemand nagedacht heeft over een oplossing na het trieste nieuws van de dood van Bart. Zonder een dergelijk burgerinitiatief te willen ondermijnen of overnemen ben ik zeker bereid om dat eens voor te leggen op het schepencollege”, biedt hij ook meteen aan. “Misschien kan de stad wel helpen met verspreiding of marketing, want ik denk dat bekendheid hierbij heel belangrijk zal zijn. Hij mag voor mij in elk geval zo een sticker aan de kant leggen”, klinkt het enthousiast. Om zijn idee te realiseren is Steven op zoek naar hulp. “Vermits ik een dergelijk idee niet alleen wil en kan verwezenlijken, zoek ik een zo breed mogelijk draagvlak. Eigenlijk ben ik meer een ideeënman. Iedereen is welkom, maar een grafisch ontwerper, een boekhouder en iemand die de juridisch kant kan uitpluizen, zijn zeker een must.”

Wie wil meewerken kan mailen naar hulppostwelkom@gmail.com of een bericht sturen naar 0486 07 05 82.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier