Stephanie viert als derde generatie zaakvoerder 75 jaar Fietsen Bogaert in Houthulst

Van links: Dominique Vermeire en Hiron Bogaert (met in zijn handen de foto van vader Michel Bogaert en moeder Maria Selschotter), en Stephanie Bogaert en haar man Remi Bouché, met een paar antieke fietsen voor de poort van de zaak.© ACK
Van links: Dominique Vermeire en Hiron Bogaert (met in zijn handen de foto van vader Michel Bogaert en moeder Maria Selschotter), en Stephanie Bogaert en haar man Remi Bouché, met een paar antieke fietsen voor de poort van de zaak.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Fietsen Bogaert in de Terreststraat in Houthulst blaast 75 kaarsjes uit. Stephanie Bogaert is de derde generatie aan het roer van de zaak. “De meeste kennis heb ik meegekregen van mijn vader Hiron”, vertelt ze. Die leerde op zijn beurt het vak van zijn vader, stichter Michel.

We schrijven 1946, de aarde is nog warm van het oorlogsgeweld als de mensen hun leven proberen weer op te starten. Het is in die periode dat Michel Bogaert (1914-1982, getrouwd met Maria Selschotter, 1920-1996) een fietshandel begint.

“Er waren in die tijd heel wat mensen die ‘naar het bietenseizoen’ trokken en meestal was dat op oude fietsen waar wat werk aan was”, vertelt Michels zoon Hiron (74). “Daarmee kwamen ze naar de fietshandel van mijn vader, die de fietsen volledig weer op punt zette. Moeder was boerin. Ze startten de fietshandel boven op Terrest, in een driewoonst. Daarna hebben ze gebouwd in de Terreststraat 29, waar ze gebleven zijn. Ze kregen zes kinderen: ik ben de oudste, dan volgen Erna (die weduwe is van Eric Verdonck), Rita (die getrouwd is met Jacky Poissonier), Marina (getrouwd met Jean-Claude Vandevelde), Dirk (getrouwd met Ingrid Devos) en Greta (getrouwd met Guy Depoorter).”

Hartinfarct

Hiron trouwde met Dominique Vermeire (nu 74) en het paar kreeg vier kinderen: Thierry (getrouwd met Cindy Vanassche), Stephanie (getrouwd met Remi Bouché), Melanie (getrouwd met Kenny Bracke, ouders van Naomie) en Amelie (getrouwd met Bram Tolpe).

“In 1973 nam ik de zaak over nadat mijn vader een hartinfarct had gekregen”, vertelt Hiron. “Ik ben eigenlijk opgegroeid tussen de fietsen. Als ik op school straf had, dan moest ik van vader wielen maken. Ik heb dan wel mijn diploma gehaald in het VTI van Roeselare, maar het meeste heb ik toch in de praktijk geleerd, door mee te helpen met vader en veel zelf te proberen. Ik heb veel geleerd van hem. We staken zelf fietsen in elkaar, we maakten de wielen zelf – spaken insteken en zo meer.”

“Naast de fietsen deed ik ook bromfietsen, verkoop en herstellingen – je wil niet weten hoeveel bromfietsen ik heb opgefokt! Daarna heb ik de zaak nog uitgebreid naar grasmaaiers: verkoop, onderhoud en herstellingen. Zo zijn we langzamerhand gegroeid en uiteindelijk hebben we ook winkel gehouden: in de living – we woonden in de keuken. Er heeft hier ook lange tijd een benzinepomp gestaan, maar met de nieuwe regelgeving hebben we die moeten wegdoen. Ik heb altijd heel graag fietsen gemaakt en hersteld, maar zelf fietsen, dat is niet mijn ding.”

Beter dan op school

Ook Hirons dochter Stephanie (33) kreeg het werken aan fietsen met de papfles ingelepeld. “Ze stond in de babysit op de werkbank in het atelier bij haar papa, terwijl ik gaan werken was als verpleegster”, lacht haar moeder. “Ze was van kleins af aan enthousiast over het werk in het atelier.”

Toen Stephanie een jaar of elf was, hielp ze al mee: “Ik ging dan bij papa zeuren dat ik mij verveelde, en kreeg dan een poetsdoek in mijn handen gestopt met de woorden ‘Hier, als je je verveelt: ga maar de fietsen poetsen’. Dat deed ik graag en in korte tijd stond ik weer voor papa en zei ik ‘Ik ben klaar. Wat nu?’, en toen mocht ik een band maken. Op die manier heb ik heel veel geleerd. Ik leerde fietsen, brommers en grasmaaiers herstellen. Papa legde uit hoe en waarom ik iets moest doen, en zo leerde ik de stiel beter dan op school. Ik heb een diploma industrieel onderhoud – waar ik met een draaibank leerde werken, en elektriciteit en garage zag – maar de meeste kennis is van papa gekomen.”

“In 2001 kreeg papa een hartinfarct – ik was toen dertien. Tien jaar later nam ik de zaak over. Ik verkoop en herstel alle soorten fietsen en grasmaaiers, maar ik verkoop niet langer bromfietsen – al kan ik er wel nog aan werken.”

Terreststraat 31, 051 70 09 69. Open op maandag (13.30-19.00), dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag (9.00-12.00 en 13.30-19.00) en zaterdag (9.00-12.00 en 13.30-15.00).