Stedelijke cultuurraad vraagt tijdens Torhoutse gemeenteraad meer ruimte voor cultuur

Net voor de start van de gemeenteraad overhandigde Wouter Verhelst namens de cultuurraad het memorandum ‘Hart voor cultuur’ aan burgemeester Kristof Audenaert. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De stedelijke cultuurraad heeft van het spreekrecht gebruikgemaakt om maandagavond op het einde van de zitting van de Torhoutse gemeenteraad een lans te breken voor letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor cultuur. Wouter Verhelst, voorzitter van de deelraad Erfgoed, zou aanvankelijk het woord voeren, maar uiteindelijk nam Luc Descheemaeker de honneurs waar.

Net voor de start van de vergadering had een delegatie van de cultuurraad al het memorandum Een hart voor cultuur aan de gemeenteraadsleden overhandigd. In dat document van een tiental pagina’s staan de wensen en verzuchtingen van het adviesorgaan voor de komende politieke legislatuur samengevat.

Nooduitgang voor De Loods

“Cultuur is een basisrecht”, stak Luc Descheemaeker in zijn betoog van vijf minuten van wal. “Met de cultuurraad vertegenwoordigen we ongeveer 40 verenigingen, goed voor 3.500 mensen met een hart voor cultuur. Maar we zijn bezorgd. Bezorgd omdat we een gebrek aan ruimte hebben om ons ding te doen. Om te creëren, te repeteren en op te treden. Het water staat ons hoog. We vragen bestaande of nieuwe plekken om door culturele organisaties te laten inpalmen.”

“Koop bijvoorbeeld het oude RTT-gebouw naast het cultuurcentrum de Brouckere en realiseer er een tweede theaterpodium. En maak een nooduitgang in de repetitieruimte De Loods, zodat er kleine theatervoorstellingen kunnen plaatshebben. Geef ons voorts op de site van de voormalige meubelfabriek Thor een opslagplaats voor ons materiaal.”

Niet alle centen in nieuw zwembad

“Vergeet evenmin de harmonieën en de koren”, vervolgde Luc. “Ook zij hebben nood aan ruimte. Mochten ze die plaats krijgen in de kerk van Don Bosco, dan is de vraag hoe dat allemaal geregeld zal worden.”

“In de plannen voor de site Thor is er momenteel niets voor podiumkunsten voorzien”, besloot hij. “We betreuren dat ten zeerste. We vragen met aandrang om niet alle centen in een nieuw zwembad te pompen en te verdrinken in de schulden. Zorg ervoor dat cultuur als basisrecht op die manier niet verzopen raakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier