Start een proefproject rond buitenschoolse opvang in Roeselare

Vives-studenten testten een project met wisseldozen uit in basisschool Octopus in Roeselare. © SB
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De stad verdeelt 69.000 euro om nieuwe initiatieven rond buitenschoolse opvang te steunen. Nog tot en met woensdag 26 juni kunnen ouders of organisaties proefprojecten indienen.

Door het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten zal stad Roeselare vanaf 2026 mee instaan voor de regie van de buitenschoolse tijd van kinderen tot 12 jaar. “Om ons voor te bereiden luisterden we het voorbije jaar naar de ervaringen van Roeselaarse gezinnen, vrijetijdsactoren, scholen en opvanginitiatieven over buitenschoolse tijd. In een volgende fase voorzien we van september 2024 tot september 2025 69.000 euro om te verdelen over organisaties, verenigingen of samenwerkingsverbanden die hun idee uitwerken. Met dit nieuwe initiatief willen we een beleid uittekenen waarbij de kinderen centraal staan”, aldus schepen Michèle Hostekint (Vooruit).

Wisseldozen

In samenwerking met studenten van verschillende richtingen uit Hogeschool Vives testte de stad in drie verschillende scholen een idee uit. De studenten ontwikkelden thematische wisseldozen voor de naschoolse opvang. “Deze dozen bevatten spelmateriaal en instructies waarmee de kinderen in de opvang zelf aan de slag kunnen”, leggen de studenten uit. Inmiddels testten de leerlingen van SBS De Octopus, Go! Windekind en de Vikingschool de wisseldozen uit. “Ik heb van verschillende kinderen al positieve opmerkingen gehoord omtrent de wisseldozen”, aldus Ignace Degryse, directeur van SBS De Octopus.

Projecten tot 26 juni

Wie zelf ook ideeën heeft, kan die nog tot en met 26 juni indienen door te mailen naar samenleven@roeselare.be of via de website www.roeselare.be. Een professionele jury buigt zich begin juli over de ingediende projecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier