Stap voorwaarts voor nieuwe Kunstacademie Poperinge: akkoord met bouwpartners

Er werd een akkoord bereikt met de groep bouwpartners die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Er werd een akkoord bereikt met de groep bouwpartners (het consortium) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’.

Op de Vroonhofsite zijn er nu volop archeologische opgravingen bezig. Naast een gloednieuw gebouw voor de kunstacademie en een nieuwe cultuurzaal met minstens 350 zitjes krijgen ook IBO Hopsakee en het Huis van het Kind er hun vaste stek. “Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen”, zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Scholen van Vlaanderen

Schoolkracht is een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden).

“Bij het soort publiek-private-samenwerkingen zoals DBFM is het de opdrachtgever, in dit geval dus het stadsbestuur die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Het consortium ‘Schoolkracht’ omvat de private partners AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel”, zegt Vandromme.

Mariaziekenhuis

De Kunstacademie van Poperinge, die nu voorlopig nog haar hoofdvestiging in het voormalige Mariaziekenhuis langs de Oostlaan heeft, is één van de 27 scholen die deel uitmaakt van dit grootschalig en Vlaanderenbreed project. “In Brussel heb ik heel erg geijverd om via dit programma ook investeringen voor infrastructuur voor het Deeltijds Kunstonderwijs mogelijk te maken en dat is gelukt. Behalve Poperinge, krijgen de West-Vlaamse gemeenten Zwevegem en Tielt overigens ook de nodige ondersteuning voor de bouw van hun nieuwe kunstacademie. ‘Schoolkracht’ zal, in nauwe samenwerking met ons, de nieuwe kunstacademie en cultuurzaal ontwerpen, bouwen en vervolgens nog 30 jaar onderhouden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier