Stadsbestuur huldigt opnieuw drie struikelstenen tijdens interactief herdenkingsproject ‘Oorlog in Menen’

Heel wat kinderen van het vijfde leerjaar uit de Meense basisscholen tekenden present voor dit plechtige moment. © NV
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Op dinsdag 14 mei huldigde het stadsbestuur van Menen opnieuw drie struikelstenen in. Op de Grote Markt ter hoogte van het belfort werden Remi Lernout, Jean Marie Monteyne en Edouard Vanhoof herdacht voor hun heldendaden tijdens de tweede wereldoorlog.

Op dit plechtige moment tekenden ook heel wat kinderen van het vijfde leerjaar uit de Meense basisscholen present. Zij namen op die dag deel aan het educatieve project ‘Oorlog in Menen’, georganiseerd door het herdenkingscomité van het Mausoleum Menen.

Het project had als doel de leerlingen van het vijfde leerjaar van de basisscholen van Groot-Menen, via een interactieve dag, een beeld te geven van wat er zich in Menen heeft afgespeeld gedurende de opeenvolgende oorlogen. Al om 9 uur kwamen de leerlingen aan in CC De Steiger Menen waar ze een openingstoespraak mochten aanhoren in de grote theaterzaal. Een halfuurtje later konden ze het toneelstukje ‘Oorlog in Menen’ bijwonen. Om 10 uur kregen de leerlingen een rondgang in Menen naar de volgende plaatsen die een sterke betekenis hadden tijdens de oorlog. Zoals het Paviljoentje, de oude sluizen aan de Leie, de kazematten aan het stedelijk zwembad, het belfort in Menen, het oorlogsmonument aan het Vander Meersplein en het Provinciaal Mausoleum van Politieke Gevangenen op de stedelijke begraafplaat in de Ieperstraat in Menen.

Onthulling

Om 15.30 uur eindigde de educatieve rondgang aan het belfort op de Grote Markt. Iedereen kon er dan de onthulling bijwonen van drie struikelstenen ter nagedachtenis van de drie overleden politieke gevangen in de concentratiekampen. Drie leerlingen mochten dan samen met burgemeester Eddy Lust de drie struikelstenen onthullen aan het aanwezige publiek.

Het hele project werd georganiseerd door de Vaderlandslievende verenigingen. Namelijk de Nationale Strijdersbond Rekkem, het Koninklijk Verbond Veteranen Leopold III, de Vriendenkring Para Commando’s en het Herdenkingscomité van het Provinciaal Mausoleum van Politieke Gevangenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier