Stad Veurne en Bakkerijmuseum doen oproep om broodcultuur te erkennen als immaterieel erfgoed: “Draag je korstje bij en teken de petitie”

Een sfeerbeeld van de broodcultuur. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Omdat de broodcultuur in ons Vlaamse en Belgische DNA zit ingebakken, doen Stad Veurne en het Veurnse Bakkerijmuseum een oproep om onze broodcultuur te beschermen en te erkennen als immaterieel erfgoed. Ze doen dan ook een dringende oproep tot steun en om de petitie te ondertekenen.

Traditie

Al tijdens het feestelijke openingsweekend van het vernieuwde Bakkerijmuseum in mei 2024 werd de petitie ‘Broodcultuur = erfgoed’ gelanceerd. In het compleet vernieuwde museum worden alle aspecten van de broodcultuur uitvoerig en op een originele manier in de kijker gezet. Elke bezoeker wordt meegenomen in een interactief belevingsparcours. Dat start in de bakkerswinkel, en wat verder ontdekken ze in de voorraadkamer alle grondstoffen voor brood en gebak: zoetstoffen, noten, specerijen, chocolade, kleur-, geur- en smaakstoffen, poeders, verbeteraars … en een grote wand met verschillende graansoorten, die ook buiten in de belevingstuin worden ingezaaid. Het ambacht van de warme bakker is onlosmakelijk verbonden met onze broodcultuur, net als de vele producten en grondstoffen die eraan te pas komen. Brood eten behoort tot onze dagelijkse gewoontes, maar de broodcultuur heeft ook een symbolische en culturele waarde bij vele tradities, zoals onze pistolets op zondagochtend, de broodtafel na een begrafenis, Hubertusbroodjes op Sint-Hubertus, worstenbrood en appelbollen op Verloren Maandag. En samen rond de broodtafel zitten, heeft ook een sociaal aspect: het verbindt mensen. Dat wordt ook mooi geïllustreerd door het schilderij ‘Broodmaaltijd’, van de Oostendse amateurschilder Jean-Baptiste Hongenae (gemaakt tussen 1900 en 1920). Dit werk maakt deel uit van de reeks ‘Van graan tot brood’, en maakt deel uit van de museumcollectie. Brood is dus veel meer dan louter een voedingsmiddel.

“We moeten de broodcultuur beschermen”, klinkt het unaniem bij het team van het Bakkerijmuseum. “Brood is overal: in de bakkerij, op restaurant, bij het ontbijt en op feestelijke tafels. België en Vlaanderen hebben een rijke broodtraditie met unieke recepten, ambachtelijke technieken en historische verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Door broodcultuur als immaterieel erfgoed te laten erkennen, zorgen we ervoor dat deze tradities blijven bestaan en gewaardeerd worden. Daarom zetten we ons in met een aantal partners om onze broodcultuur officieel te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Iedereen kan deze erkenning steunen door de petitie te ondertekenen.”

Ondertekenen kan tot 9 april

Iedereen die brood een warm hart toedraagt, kan zijn steentje bijdragen door de petitie uiterlijk 9 april te ondertekenen, eenvoudig via de QR-code of via deze link.

Onder de deelnemers aan de petitie worden mooie prijzen verloot, waaronder een workshop in het Bakkerijmuseum, een lunchbox, een smakelijk broodpakket, het boek ‘Kolletje & Dirk’.

Eerste Veurnse schepen Frédéric Devos: “Samen kunnen we van onze broodcultuur officieel erfgoed maken: een unieke kans voor ons Bakkerijmuseum. Draag je korstje bij en teken de petitie!”

Meer info over broodcultuur en de erkenning vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content