Stad Gistel en processiecomité lanceren oproep: “Nieuwe figuranten gezocht, vooral mensen met enige kracht”

Jaarlijks stappen zowat duizend figuranten mee in de processie. © Peter MAENHOUDT PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Binnen precies één maand trekt de Godelieveprocessie opnieuw door de straten van Gistel. De organisatoren lanceren met steun van de stad Gistel een oproep naar nieuwe figuranten.

“Engageer je, maak deel uit van iets groots en schaar je achter de boodschap van zoveel hedendaags onrecht waar ook Godelieve voor stond!” Zo luidt de oproep die de stad Gistel onlangs publiceerde richting mogelijke figuranten.

Jaarlijks stappen zowat duizend personen – jong en ouder – mee in het schouwspel, dat dit jaar op 7 juli om 16 uur van start gaat. De organisatie doet normaal gezien elk jaar zelf een oproep, maar via de stadskanalen hopen ze nu een nog breder publiek aan te spreken. “Elk jaar spreken we vanaf april en mei verenigingen en mensen aan om mee te stappen in onze historische processie”, zegt Toon Beelaerts van het processiecomité. “Zo doen onze mensen zelfs schoolbezoeken om kinderen warm te maken om specifieke rollen in te vullen. Dat werkt: nooit eerder zijn de kinderrollen in groep al zo vroeg op voorhand ingevuld.”

“We zoeken ook nog mensen om soldaten te vertolken”

Maar niet elke rol is tot dusver ingevuld. “Heel concreet zoeken we nog mensen om soldaten te vertolken, maar ook dragers van een waterput, maquette, lijkkist en draagberrie. Met andere woorden: we zoeken mensen die enige kracht bezitten. Om je een voorbeeld te geven: onze groep soldaten bestaat uit 22 koppen. (lacht) Als die groep niet volzet is, heb je maar een schuchter legertje.”

Vernieuwing

De vernieuwing van de vorige editie zetten de organisatoren door. Zo treedt een verteller op als broeder Drogo, de monnik die in opdracht van de bisschop van Doornik in de elfde eeuw onderzoek verrichtte naar de dood van Godelieve.

Voor regisseur Jan Bonne wordt het overigens zijn laatste processie. Hij staat al sinds 2016 aan het roer van de optocht. In 2025 komt de regie dus in nieuwe handen.

Wie mee wil stappen, kan contact opnemen via 0474 65 38 59 of de website www.godelievevangistel.be/godelieveprocessie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier