Stad Brugge investeert in natuurgebied

Redactie KW

Stad Brugge investeert in 7,87 hectare natuurgebied in de deelgemeenten Sint-Jozef, Dudzele en Koolkerke samen met het Vlaams gewest en Natuurpunt. Het gebied omvat natte natuur, behoort tot de Oostkustpolders en is deels beschermd als Europees vogelrichtlijngebied. Aan deze investering hangt een prijskaartje van 422.786 euro.

Natuurpunt krijgt van stad Brugge een toelage van 168.078 euro als bijdrage in de aankoop. Dit kadert in een jarenlange samenwerking met Natuurpunt, al sinds het jaar 1994. “Natuurpunt koopt aan en beheert de gronden op een manier dat het de natuur ten goede komt. Ze zien de boeren hierbij als hun partners. Alles gebeurt op vrijwillige basis”, aldus schepen van Openbaar Domein en Financiën Mercedes Van Volcem.

De rest van het bedrag voor de aankoop van de 7,87 hectare werd door het Vlaams gewest gesubsidieerd en voor een klein gedeelte door Natuurpunt.

Grasland

De aankoop gebeurt met het oog op behoud en herstel van de poldergraslanden in de Oostkustpolders. In Dudzele en Koolkerke gaat het om historisch permanent grasland, beschermd door de vogelrichtlijn. Het is ook de bedoeling om de gronden in Koolkerke-Dudzele stap per stap te ontsluiten en er te investeren in de omgeving voor recreatie.

“Recent werden binnen dit polderproject ook gronden aangekocht aansluitend op de bebouwingskern van Sint-Jozef, onder meer tussen de bedrijvenzone Dreef ter Panne en het kasteelpark ten Berge. Natuurpunt voorziet hier in samenspraak met de stad een groenbuffer en een boomgaard”, klinkt het bij Natuurpunt. (CGRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier