“Springplank naar inclusie”: KunstBaan decoreert bedrijf M. L. S. met unieke kunst

Het glazen Skyline kunstwerk bij M.L.S. Met Wilmer Verniers in het midden en voor hem v.l.n.r. Fien Dedeurwaerder, Kimberley Vantomme en Dylan Laleman. Ellen Desender staat uiterst links en Laura Van Wingen derde van rechts. © ArtOculus;Nicolas Verhaeghe Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

VZW KunstBaan maakt samen met volwassenen met een verstandelijke beperking kunstwerken in en voor bedrijven. Het bedrijf M. L. S. Uit Menen kreeg enkele weken geleden drie enthousiaste creatievelingen van ‘Het Minnehuis’ over de vloer. Hun kunst werd onthuld.

“KunstBaan verbindt de bedrijfswereld en de sociale sector door kunst. Sinds 2016 maken wij bedrijfskunst met volwassenen met een verstandelijke beperking. Via haar projecten opent Kunstbaan voor hen een nieuwe wereld en maakt het maatschappelijk verantwoord ondernemen tastbaar in bedrijven”, zegt initiatiefneemster en begeleidster van het project, Laura Van Wingen.

Het bedrijf M. L. S. ontving deze drie gedreven kunstenaars met open armen. M. L. S. Staat voor ‘Medisch Labo Service’ en werd opgericht in 1986. Het bedrijf is gespecialiseerd in groothandel van farmaceutische producten en wegwerplabomateriaal.

“Het was een project dat ons onmiddellijk aansprak. Toen ik ervan hoorde via ons buurbedrijf Decospan, wilde ik alsook onmiddellijk op deze ‘kunstkar’ springen. Het is heel mooi wat dit zorgcentrum en KunstBaan via ons voor deze mensen teweeg kunnen brengen. De link tussen de medische wereld en de zorgsector is hier perfect op zijn plaats. Het geeft mij een warm gevoel dat M. L. S. zijn steentje kan bijdragen aan dit mooie initiatief”, vertelt Wilmer Verniers van M. L. S.

Acht werkdagen in december 2023 werden Fien Dedeurwaerder, Dylan Laleman en Kimberley Vantomme onder Laura’s begeleiding ‘gehuisvest’ in het bedrijf om er hun creatieve ideeën de vrije loop te laten.

Projectdag

“Op de eerste projectdag werd het team rondgeleid en werd kennis gemaakt met de medewerkers van M. L. S. die erg benieuwd waren naar de resultaten en af en toe eens een kijkje kwamen nemen. M. L. S. voorzag voor KunstBaan een tijdelijk pop-upatelier in de technische ruimte naast het magazijn”, aldus Laura. De kunstwerken vertrekken vanuit de leefwereld van het bedrijf, of zijn opgebouwd uit typerende materialen en producten. “Met het laboglaswerk werd door onze artiesten een zeven meter lange skyline gebouwd. Daarnaast geeft een 3D-wandschilderij een kijk op de wereld achter de microscoop en tot slot werd gewerkt aan een prachtige sculptuur in de vorm van een DNA-helix. Deze laatste verwelkomt voortaan de bezoekers bij de ingang. De andere kunstwerken worden gepresenteerd in de burelen en vergaderruimte”, legt Laura uit.

Ingehuldigd

De drie kunstwerken werden officieel ingehuldigd in het bijzijn van de familie, vrienden van de creatievelingen alsook enkele medewerkers van M.L.S. “Elk bedrijf kijkt uit naar een aangename werkvloer voor zijn medewerkers en daar maakt kunst natuurlijk een belangrijk onderdeel van uit. Als je dit dan als bedrijf kan koppelen aan een lokaal, sociaal engagement en tegelijk je eigen materialen in de kijker kan zetten op een artistieke manier, dan is dat een winwin voor alle betrokken partijen”, weet Wilmer. Door volwassenen met een verstandelijke beperking een vorm van creatieve dagbesteding aan te bieden op de werkvloer, maakt de vzw KunstBaan van kunst een springplank naar sociale inclusie van deze doelgroep in de bedrijfswereld.

Laura ging bij ‘Het Minnehuis’ in Wervik op zoek naar drie begeesterde creatievelingen voor het project. “Wij zijn een artistiek en creatief dagcentrum voor volwassenen met een beperking. We proberen steeds weer het creatieve uit onze mensen te halen. Dit project kreeg onmiddellijk ons enthousiasme. Het is absoluut een grote meerwaarde en nogmaals dank aan Laura voor deze unieke samenwerking”, besluit coach Ellen Desender van het Het Minnehuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier