Spiere-Helkijn zoekt nieuwe uitbaters voor cafetaria sporthal

De gemeente is op zoek naar nieuwe uitbaters voor de cafetaria van de sporthal. © JS
Redactie KW

De gemeente heeft in een facebookbericht bekendgemaakt dat de concessie van de cafetaria in sporthal Michelsberg afloopt op 30 juni. De zoektocht naar nieuwe uitbaters is reeds gestart want de huidige uitbaters wensen hun concessie niet te verlengen.

Uitbaters Aldo Demeester en Patricia Mertens lieten het gemeentebestuur vorige week weten geen interesse te hebben in een verlenging van hun concessie. Het café was al enkele weken dicht door de federale coronamaatregelen.

Voor de gemeente is het de zoveelste keer dat het op zoek moet naar nieuwe uitbaters. Christine Delaplace, nu gemeenteraadslid in Spiere, baatte de cafetaria zo’n twintig jaar uit. Na haar periode ontstond er een druk verloop van opeenvolgende uitbaters. In de zomer van 2018 werd zelfs niemand bereid gevonden, waardoor het jeugdbestuur van voetbalclub Jong Helkijn in de bres moest springen.

Het is een sociale job, je bent tussen de mensen

In september van dat jaar namen Aldo Demeester en Patricia Mertens het over, maar ook zij hielden het slechts anderhalf jaar vol. Volgens schepen van sport Conny Seynaeve wordt de job dan ook door veel mensen danig onderschat, al zijn er ook veel positieve kanten aan. “Ik heb het zelf een maand gedaan, en ik vond het heel leuk om te doen. Het is een sociale job, je bent tussen de mensen. Bovendien zie je het amusement van de jonge voetballertjes, en als je lang genoeg blijft, zie je hen zelfs opgroeien.”

“Maar het is niet iedereen gegeven. Er wordt gevraagd aan de uitbater om elke weekdag open te zijn. Meestal is dat in de namiddag en de vooravond, de momenten waarop kinderen en partner thuis zitten na school of na een dag werken. Ook het weekend is veelal druk, met soms mensen die de zaal afhuren, voetbalwedstrijden van Jong Helkijn, … Bovendien zijn de tijden ook wat veranderd. Als je vroeger met een glaasje te veel op achter het stuur kroop, werd je door niemand scheef bekeken. Pas op, het is zeer goed dat die mentaliteit is veranderd, maar voor veel café-uitbaters scheelt het wel een slok op de borrel.”

Niet happig in coronatijden

De precieze motieven van Aldo en Patricia om hun concessie niet te verlengen zijn momenteel niet duidelijk. Het koppel was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Ook schepen Seynaeve heeft er het gissen naar. “Ik weet ook de reden niet. Maar Aldo en Patricia hebben dat zeker goed gedaan. Aldo heeft zelfs nog het slabakkende zaalvoetbaltoernooi, dat vroeger wekelijks plaatsvond, nieuw leven in geblazen“, zegt de schepen.

“We blijven wel niet bij de pakken zitten. De zoektocht naar nieuwe uitbaters is reeds gestart. Veel verwacht ik er nog niet van, want de mensen die het in normale omstandigheden zouden zien zitten, zullen in deze coronatijden niet zo happig meer zijn. Het is aan ons om het nieuws zoveel mogelijk te verspreiden. Hopelijk duiken er geïnteresseerden op.”

Wie interesse heeft in de uitbaatconcessie, kan zich melden bij Wout Lefebre (algemeen.directeur@spiere-helkijn.be), de Algemene Directeur in Spiere-Helkijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier