Speelheuvel op jeugdsite wordt deze zomer verwijderd

De bewuste berg aarde aan het Chiroheem van de jongens. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De speelheuvel die goed twee jaar geleden op de jeugdsite werd aangelegd zorgde voor commotie op de gemeenteraad. Het was Sofie Steurbaut (N-VA) die het ‘heuvelprobleem’ aankaartte. De heuvel zorgt volgens het raadslid voor wateroverlast. Daarnaast zou er afval in de heuvel terug te vinden zijn en zou er geen vergunning afgeleverd zijn voor de aanleg ervan. Na het horen van de audio-opname van de raad volgde een reactie van de Chirojongens.

“Twee jaar geleden werd overeengekomen om een kleine halfopen heuvel aan te leggen op de jeugdsite”, weet woordvoerder Wout Crevits van de Chirojongens. “De heuvel werd evenwel groter dan afgesproken, waardoor we veel meer speelruimte verloren dan voorzien. De aarde bleek ook veel bodemvreemd afval zoals losse stenen te bevatten. Er rezen bij ons dan ook vragen over de herkomst van de grond. We vroegen de jongste maanden om de heuvel te verwijderen wegens de wateroverlast die rechtstreeks of onrechtstreeks door de heuvel veroorzaakt werd. Die voorkomt immers dat het water kan weglopen. Via het geluidsfragment van de gemeenteraad vernamen we dat de grond van naast het containerpark komt en dat de heuvel nooit vergund werd. We hoorden ook dat de heuvel verwijderd zal worden, maar waarom werd op onze vraag daartoe zo lang niet ingegaan?”

Oververzadigde grond

“Het regent al zeker sedert oktober onafgebroken”, reageert jeugdschepen Steven Bogaert. “Door de oververzadigde grond konden we niet ingrijpen. Bij aanleg van de heuvel werd ons verteld dat een vergunning niet nodig was, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn. De voor de heuvel aangevoerde aarde komt inderdaad van grond naast het containerpark. De technische dienst van de gemeente deponeert daar grond die gebruikt werd bij werken. Het gaat zeker niet om vervuilde of ongezonde grond. Deze zomer gaan we de heuvel verwijderen zodat de jeugdbeweging bij aanvang van het nieuwe werkjaar terug over meer ruimte beschikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier