Space Science Center Astropolis opent na zomervakantie

© JRO
Redactie KW

Sterren kijken tijdens de jaarlijkse ‘sterrenkijkdag’ zat er, mede door de bewolking en de harde wind, niet in afgelopen weekend. In plaats daarvan kon het publiek voor het eerst kennismaken met de binnenzijde van de Astropolis.

De jaarlijkse Sterrenkijkdag vond dit jaar plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari. Op meer dan 25 plaatsen in Vlaanderen kon men ‘s avonds kijken naar de maan en de sterren. Door de bewolking en de harde wind was dit in Oostende niet het geval. Op verkenning gaan door het gebouw, dat kon zaterdagavond gelukkig wel. Honderden mensen kwamen, veelal uit nieuwsgierigheid, een kijkje nemen in Astropolis. Hoewel het toekomstige ‘Space Science Center’ nog niet operationeel is, stelde het even de deuren open voor het publiek.

“Aangezien wij de maan tot 1.000 keer vergroten, moet een telescoop stabiel kunnen blijven staan. Door de wind lukte dat niet en dan kan je eigenlijk helemaal niets zien. Daarnaast stond er ook te veel bewolking waardoor de sterrenkijkdag een beetje in het water viel. Maar voor het eerst konden we ons nieuwe gebouw aan de buitenwereld tonen”, vertelt Patrick Jacques (47), directeur van Astropolis.

Andere eisen

Het gebouw oogt nieuw en modern, maar niet alles is even nieuw. “We hebben alle koepels opgewaardeerd naar de 21ste eeuw“, gaat Patrick verder. “De koepels, die maar liefst 40 jaar oud zijn, werden door de vrijwilligers volledig gerestaureerd en computergestuurd gemaakt.”

In principe had Astropolis volledig operationeel moeten zijn in december 2019. “We zijn echter nog in overleg met het stadsbestuur voor de regeling van de concessie van het gebouw“, legt Patrick uit. “Met het vorige stadsbestuur was al een en ander overeengekomen, maar het nieuwe stadsbestuur legt andere eisen op. Daarom is extra overleg nodig. Dat gaat vooral over wie welke lasten draagt wat het gebouw betreft. Het gebeurde nooit eerder dat een relatief kleine vereniging plots uitgroeit tot een bedrijf. Ook wij hadden dat niet voorzien.”

In loondienst

Patrick Jacques werkt al enkele jaren gratis voor de vereniging, maar komt binnenkort in loondienst van Astropolis. “Tien jaar lang had ik een eigen webshop. Maar in augustus 2019 ben ik daarmee gestopt doordat ik in december van vorig jaar al in loondienst zou komen. Doordat de onderhandelingen nog aan de gang zijn, werd dat uitgesteld”, verduidelijkt Patrick, die ons verder toont waar de telescoop zal komen die planeten duizenden keer zal uitvergroten. De grote koepel oogt indrukwekkend. “Dit wordt ons paradepaardje”, glundert hij. “Van hieruit gaan we prachtige dingen in de ruimte kunnen zien.”

Grote belangstelling

Patrick legt ook nog uit dat het gebouw in theorie trillingvrij is. “Het gebouw staat op een voet die zo’n 15 meter diep onder de grond zit. Mochten we hier dus een party houden met zware muziek, dan zou de telescoop boven geen enkele trilling mogen waarnemen”, aldus nog Patrick.

De grote belangstelling werd ergens wel verwacht. “Al weken kreeg ik honderden mails met de vraag of er ingeschreven moest worden voor de rondleidingen”, lacht Patrick. “Mensen stonden echt te popelen om het gebouw te zien. We durven er geen echte datum meer op te plakken. Nu wachten we nog op wat technische zaken, maar kort na de zomervakantie zouden we eindelijk open moeten gaan“, besluit directeur Patrick Jacques. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier