Sound of Silence hield actie voor meer verbondenheid op de Burg in Brugge

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op donderdag 27 augustus, klokslag om 12.15 uur, hielden Vlaamse kunstenaars, personeelsleden van cultuurhuizen, vertegenwoordigers van evenementenbureaus en zelfs voetbalsupporters onder het motto ‘Sound of Silence’ acties in alle provinciehoofdsteden. Dat was ook het geval op de Burg in Brugge.

Kwart na twaalf. Het tijdsstip was symbolisch gekozen. Door de strenge veiligheidsmaatregelen rond corona bloedt de kunsten- en evenementensector dood. Het is geen vijf voor twaalf, wel kwart na twaalf. Dat zegt ook Bartel Van Iseghem van het Brugse evenementenbureau Meet Marcel, de coördinator van de actie op de Brugse Burg.

Dertig seconden lang werd het liedje ‘Sound of Silence’ van Simon & Garfunkel gespeeld, waarna het plots afgebroken werd en een stil protest volgde. De Brugse burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock waren aanwezig op het evenement.

Verbondenheid

Voor Bartel Van Iseghem was de actie vooral een teken van verbondenheid: “We willen een positieve boodschap brengen en aantonen dat we enkel door sociale verbondenheid de pandemie kunnen overwinnen. Maar we geven ook mee dat door de strenge maatregelen ons sociale weefsel stilvalt. Precies daarom namen mensen uit totaal verschillende sectoren deel aan dit evenement: een voetbalsupporter die niet meer naar zijn favoriet team kan gaan kijken, artiesten die niet meer kunnen optreden, personeelsleden van gesloten cultuurhuizen die economisch werkloos zijn, organisatoren die geen evenementen meer kunnen op touw zetten.”

Sound of Silence hield actie voor meer verbondenheid op de Burg in Brugge
© Davy Coghe

“Allemaal samen hebben wij één boodschap naar onze politieke beleidsvoerders. Nu worden we overspoeld door tegenstrijdige regels op diverse beleidsniveaus, zorg ook voor verbondenheid en maak een protocol dat duidelijkheid biedt voor iedereen. We beseffen maar al te goed dat we nog maandenlang met het virus zullen moeten leven. Maar er is nood aan eenduidigheid en regels die ervoor zorgen dat ons sociaal weefsel niet onherroepelijk kapot gaat. Het water staat ons aan de lippen. Diverse sectoren hebben veilige plannen uitgewerkt, luister naar die organisaties en maak samen met hen een plan dat leefbaar is voor hun sector.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier