“Sommigen hebben er een boeltje van gemaakt”

Voor deze jongeren werd het onder zwembad Ter Leie alvast een leuke namiddag graffiti spuiten. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Tijdens het project OostHaven eind augustus werden jongeren uitgenodigd om hun verhaal, visie, leefwereld en interesse in een beeld vorm te geven en om deze ontwerpen in graffiti op de muren van zwembad Ter Leie te zetten. Fractievoorzitter Sanne Vantomme (N-VA) interpelleerde hierover tijdens de gemeenteraad.

Het zwembad wordt binnen enkele jaren afgebroken want er komt op Oosthove een nieuwbouw. Op de buitenmuren mochten de jongeren zich met graffiti eens uitleven. “Is het kunst, kitsch of vandalisme?”, vraagt Sanne Vantomme zich af. “Ik werd daar door een aantal ouders die hun kinderen naar de zwemclub brachten over aangesproken. We hebben met de politiek de mond vol over beeld, beeldkwaliteit en beeldkwaliteitsplannen maar dit is er voor ons helemaal over”, liet hij horen.

“‘Je waant je zowaar in een getto als je naar ons zwembad kijkt’, zei een jonge mama. ‘Een positief punt is dat je niet meer aan het betonrot denkt als je ons beklad zwembad bekijkt’, zei een ander persoon. Er waren verschillende participatieactiviteiten voor jongeren wat heel lovend is. Er kwamen tientallen jongeren op het event af wat een succes was. Hopelijk worden in de toekomst gelijkaardige participatiemomenten georganiseerd, maar dan liefst zonder het besmeuren van onze openbare stedelijke infrastructuur. Waarom heeft de stad het graffitproject niet laten uitrollen in samenspraak met onze kunstacademie of cultuurraad?”

Niet kunstzinnig

“Het ging om een activiteit vanuit Jeugdopbouwwerk Uit de Marge”, aldus schepen van Kinderen, Jongeren en Gezinnen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “Sommigen hebben er wel iets moois van gemaakt, anderen hebben er een boeltje van gemaakt en lieten zich te ver laten gaan. We vinden het ook niet kunstzinnig. Het eindresultaat op die manier hadden we niet verwacht. Op die activiteit waren er meer dan 60 deelnemers. De jeugdopbouwwerker werd het slachtoffer van het eigen succes en heeft door de opkomst de controle wat verloren. Er kon niet worden ingegrepen.”

“Op die activiteit heeft men de jongeren vrijheid willen geven maar waar zijn de grenzen aan die vrijheid? Tachtig procent was van goede wil, de rest had andere bedoelingen. Voor een groot deel was het een geslaagde activiteit want het ging om meer dan graffiti.” Het stadsbestuur zal door zandstralen bepaalde tekeningen laten verwijderen. “De meest storende tekeningen aan de voorkant zullen verdwijnen en we laten de muren weer proper zetten”, aldus de schepen. “Een aantal tekeningen kan blijven en heeft een waarde voor jongeren die daaraan hebben meegewerkt.” De schepen nuanceerde ook de klachten en verwees naar enkele berichten op Facebook. “Er zijn mensen die het wel positief en mooi vinden. De volgende keer zorgen we er misschien wel voor dat de deelnemers professioneel worden begeleid om zo tot betere tekeningen te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier