Solden in Kortrijk lijden onder corona en immense hitte

Er was zaterdag na de middag opvallend minder volk dan anders in het centrum. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het tweede soldenweekend verliep in Kortrijk zo mogelijk nog magerder dan het eerste. Niet alleen de coronacrisis, maar ook de immense hitte houdt klanten weg uit het centrum. Toch wil Dominique Desmeytere, manager van shoppingcenter K in Kortrijk, niet van een drama spreken. “De mensen die komen, doen dat om te kopen.”

Zaterdagmiddag 14.00 uur. Het is erg stil in het Kortrijkse winkelwandelgebied. Opvallend want het tweede soldenweekend is vaak minstens even populair als het eerste. Maar ook vorig weekend bleef de golf kopers waar winkeliers op gehoopt hadden, weg. Toen waren de winkels nochtans op zaterdag en zondag open, dit weekend was dat niet het geval.

Verschillende media hadden het over het zoveelste drama voor de sector. De oorzaak ligt voor de hand. ‘Funshoppen’ is verboden en winkelen doe je bovendien weer alleen. Daar komt nog eens bij dat zowat alle gelegenheden, denk aan trouw- of verjaardagsfeesten, waarbij mensen nieuwe kleren kunnen nodig hebben, afgelast zijn.

Deuren dicht

Dit weekend gooide de hitte dan weer roet in het eten. Wie niet naar de kust vertrok bleef wijselijk binnen. Sommige winkels zoals plantenzaak Plantastic op het Overbekeplein hielden simpelweg de deuren gesloten. “Dat was niet meteen voorzien. Maar aan mensen die naar de solden komen hebben wij weinig. Zelf nemen we daar ook niet echt aan deel. Toen we hoorden dat het zo warm zou zijn, beslisten we dus dat een extra dag vakantie geen kwaad kon“, klinkt het daar.

Bij boetiek Carol zijn ze niet helemaal ontevreden over de opkomst. Al brengt elke klant wel extra werk met zich mee.
Bij boetiek Carol zijn ze niet helemaal ontevreden over de opkomst. Al brengt elke klant wel extra werk met zich mee.© AN

Andere zaken trachtten dan weer creatief te zijn. Zo gaf Kledij- en fantasiewinkel Fantazium op het Overbekeplein zaterdag evenveel procenten korting als het aantal graden op de thermometer. Bij boetiek Caroll, op de benedenverdieping van K in Kortrijk, zijn ze dan weer best tevreden. “Eigenlijk gaat het hier wel goed”, vertelt Joelle Vranckx. “Natuurlijk kan je het niet vergelijken met andere jaren, maar je mag niet vergeten dat wij hier normaal tijdens Kortrijk Congé sowieso geen kat zien. Op zaterdag kwamen er ondanks de hitte zelfs meer mensen langs dan verwacht. Bovendien komen de mensen niet alleen kijken, we verkopen ook effectief goed.”

Solden stonden al onder druk

Dat bevestigt ook Dominique Desmeytere, manager van shoppingcenter K in Kortrijk. “Natuurlijk is het niet wat het moet zijn, daar moeten we niet flauw over doen. Maar ik zou toch niet van een drama spreken. Ik ben zaterdag zelf in de K in Kortrijk geweest en voor sommige zaken, zoals Zara, was het toch even aanschuiven. Er zijn dus wel kopers op stap. Ze komen dit jaar alleen meer gespreid. Waar we vorig jaar geen kat zagen in de voormiddag was het nu om 10.00 uur al iets drukker.”

De maatregelen worden volgens de manager goed opgevolgd.
De maatregelen worden volgens de manager goed opgevolgd.© AN

Bovendien kan het matige succes van de solden volgens de manager niet enkel aan het coronavirus of de hitte geweten worden. “De solden stonden al zwaar onder druk, onder andere door de koppelverkoop en de vele online acties. De mensen die nu nog langs komen zijn echte diehard koopjesjagers en die geven zeker wel geld uit.”

Het shoppingcenter plant de komende weken nog enkele campagnes om toch wat shoppers te lokken. “Wat de maatregelen betreft hebben we hier nog helemaal geen problemen gehad. Iedereen draagt netjes zijn of haar mondmasker. Je ziet dat die burgerzin er in de tweede golf al goed inzit”, besluit Dominique.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier