Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

Eva De Smet van het Sociaal Huis, schepen Bart De Keukeleire en burgemeester Koenraad Degroote voor de voormalige rijkswachterswoningen. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.

“De laatste jaren stellen we vast dat de druk op de woningmarkt zich vaak vertaalt in een moedeloze zoektocht naar huisvestiging voor deze inwoners”, zegt schepen Bart De Keukeleire (Eendracht). “Wanneer inwoners zich in een crisissituatie bevinden, wil het OCMW zijn steentje bijdragen. Met dit project willen we onze verantwoordelijkheid nemen.”

Naast het huidige Sociaal Huis staat het bekende ‘huis met kogelgaten’ en de voormalige technische loods van het OCMW. De rijkswachterswoning dateert van rond 1910. De kogelsporen in de gevel zijn veroorzaakt door beschietingen tijdens de meidagen van WO II in 1940. De overheid subsidieert het project met 625.008 euro. Daarmee gaat de gemeente de voormalige loods slopen en het aanpalende huis renoveren. Aan het eind van het bouwproces zullen een ruimte voor de voedselbank, een opbergruimte voor de jeugddienst, drie appartementen en twee studio’s gerealiseerd zijn.

“De nabijheid van het Sociaal Huis is in dit geval zeker een extra troef”, vult de schepen aan. De totale kostprijs bedraagt 1,5 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier