De snelwegparkings krijgen meer omheiningen om overstekende transmigranten te vermijden en de Vlaamse regering verlengt na oktober de privé bewaking van de snelwegparkings. Die beloften werden gemaakt op een provinciale overlegvergadering met het Vlaamse, federale en lokale niveau.
In Brugge hield Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters (Open VLD) de eerste van vijf Vlaamse provinciale overlegvergaderingen voor een gemeenschappelijke aanpak van de problemen met transmigranten langs de snelwegen.
“West-Vlaanderen staat op de frontlijn van de strijd tegen de mensensmokkelaars die transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk proberen over te brengen”, zegt gouverneur Carl Decaluwé, die in het provinciehuis Boeverbos de gastheer was voor Vlaams minister Lydia Peeters, federaal minister van binnenlandse zaken en veiligheid Pieter De Crem (CD&V), de federale en lokale politie en de burgemeesters van de betrokken gemeenten.
Fysieke afsluitingen
“Wij engageren ons het in oktober aflopende contract voor private bewaking op de Vlaamse snelwegparkings te continueren met een nieuwe aanbesteding”, zegt Peeters. “Tot nu toe gaven we 1,9 miljoen euro uit aan beveiliging. We hebben afgesproken om naast vijf mobiele bewakingsteams met honden, vooral te investeren in fysieke afsluitingen. Zo moeten er in de omheining aan de achterkant van de parkings poorten komen waardoor de lokale politie snel toegang heeft. We gaan ook extra afsluitingen plaatsen – eventueel ook op de middenbermen – om oversteken te voorkomen.”
Meer technologie
Het verhinderen dat ‘overlopers’ in het verkeer terechtkomen, was een grote bekommernis van de Voor burgemeester van Middelkerke Jean-Marie De Decker zijn de extra maatregelen tegen ‘overlopers’ een grote opluchting. “Op de parking van Mannekensvere spelen transmigranten vaak een kat-en-muis-spel. Daarbij kwamen al vier mensen om het leven.”
Ook voor gouverneur Carl Decaluwé is dit een belangrijk aspect. “Aanrijdingen met overstekende transmigranten zijn voor alle betrokkenen een traumatische ervaring. Het gaat nog altijd om mensen, of het nu de transmigrant of de persoon achter het stuur is. Ik ben alvast tevreden dat alle bevoegde niveaus voor het eerste over rond de problematiek van de snelwegen en de parkings samenkwamen. Ik pleit ook voor het meer delen van informatie en doorgedreven inzet van technologie.”
Big business
Ook Vlaams minister Peeters kon zich vinden in de vraag naar meer digitalisering en automatische bewaking. “Daardoor zal de federale politie sneller kunnen reageren.”
Toch blijft het op het terrein een eindeloze strijd, beseft Decaluwé. “De mensensmokkel is in verre landen een big business waar wij van hieruit weinig vat op hebben. Maar als we de hinder kunnen bestrijden en menselijke tragedies voorkomen, dan moeten we dat doen.”
Foto