Slechts 5 lachgas-boetes in Kortrijk: “Met de opbrengst van de verkoop kan ik wiet kopen”
Het afgelopen jaar werden er in Kortrijk slechts vijf GAS-boetes uitgeschreven voor het onrechtmatig verkopen van lachgas. Opvallend, want in veel steden en gemeenten lijkt verkoop en gebruik bij jongeren net toe te nemen. Zo hard zelfs, dat het federaal parlement begin deze maand unaniem een wetsvoorstel goedkeurde dat de verkoop aan minderjarigen verbiedt. Wij spraken met de gebruikers zelf.
Titelvoerend Kortrijks burgemeester Vincent van Quickenborne bande de verkoop van lachgascapsules in horecazaken en nachtwinkels al op 1 oktober 2019. Een profetische beslissing zo blijkt, want de plenaire Kamer heeft op donderdag 4 februari voor een verbod op verkoop van metalen slagroomcapsules aan minderjarigen gestemd. Handelaren die zich niet aan het verbod houden, riskeren een sanctie. De N-VA-fractie diende een amendement in om het gebruik van capsules volledig te verbieden, ook voor de voedingsindustrie. Maar dat werd weggestemd.
Ondanks een gebrek aan officiële cijfers, rapporteren steeds meer politiezones problemen te hebben met de nieuwe drug. “Het verbod in Kortrijk in 2019 is er dan ook gekomen omdat er steeds vaker overlast was van gebruikers”, weet politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Gebruik van lachgas gaat, vanuit onze ervaring, immers vaak gepaard met het gebruik van cannabis, alcohol en andere drugs. De jongeren die het gebruiken staan vaak al bekend om zogenaamd ‘patsergedrag’. Als we wegcontroles uitvoeren zien we meer en meer dat er ampullen rondslingeren in de wagen. Gebruik achter het stuur is uiteraard levensgevaarlijk.”
Online
Volgens de woordvoerder heeft het vroege verbod in Kortrijk wel degelijk effect gehad, vandaar het gebrek aan GAS-boetes. “Maar het heeft het probleem helaas niet opgelost, lachgas is immers heel gemakkelijk online te krijgen. Het zou ook kunnen dat gebruikers andere oorden hebben opgezocht toen ze beseften dat we daar in Kortrijk bovenop zaten. En de nachtklok en de sluiting van de horeca spelen natuurlijk ook een rol. Tot slot is gebruik heel moeilijk vast te stellen want lang duurt het innemen of de roes van lachgas niet.”
Toen het Kortrijkse verbod in 2019 net inging, had de Krant van West-Vlaanderen een gesprek met drie jongeren die frequent lachgas gebruikten in het openbaar. We zochten hen afgelopen week opnieuw op. Twee van hen studeerden ondertussen af aan de middelbare school. De derde zit nu in zijn laatste jaar. Hij begon dit schooljaar met het dealen van lachgas, al wil hij het zelf zo niet noemen.
“Wij waren bij de eerste die dat eens durfden uittesten twee jaar geleden”, vertelt de nu 18-jarige jongeman. “Op weg van school naar huis zagen de vierde en vijfdejaars ons natuurlijk staan, die vroegen dan of ze eens mochten proberen. Ik kon toch niet gratis blijven weg geven?”, klinkt het schouderophalend. Ondanks de lockdown gaan de zaken volgens de jongen goed. “Vriendengroepjes komen nu samen op openbare plaatsen, maar wel ergens uit het zicht. Veel meer dan rondhangen was er het afgelopen jaar toch niet te doen. Zelfs ons 50 dagenfeest hebben we niet mogen vieren. Dat lachgas zorgt dan dat het toch een beetje plezant is, dat ze ergens kunnen om lachen. Ik woon al niet meer bij mijn ouders en kan dus gemakkelijk grote hoeveelheden kopen online voor 50 cent per stuk en laten leveren aan mijn studio. Daar heb ik nog nooit een probleem mee gehad.”
Winst
“De aparte ampullen verkoop ik dan door tegen 2 euro het stuk. Van de winst ga ik gewoonlijk wat wiet (cannabis red.) halen bij een vriend. Want lachgas beleven vind ik alleen leuk in groep. Wiet roken kan ook alleen.”
Opvallend genoeg melden zijn twee voormalige vrienden dat ze gestopt zijn met het gebruiken van lachgas. “Ik werk nu en heb daar geen tijd meer voor”, laat de ene weten. De andere jongeman, ondertussen 20 jaar oud, hoopt zelfs dat er binnenkort strenge straffen komen op het gebruik van lachgas. “Een vriend van mij is vorig jaar onder invloed tegen een boom geknald, pal over de grens. Hij heeft het niet overleefd”, klinkt het kort. “Ze vonden een hele hoop ampullen in zijn auto, maar blijkbaar is dat niet strafbaar.”
Afgelopen maandag werd in Vlaanderen voor het eerst iemand veroordeeld voor het dealen van lachgas. Het ging om een 22-jarige student uit Deurne, hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Het ziet er niet meteen naar uit dat er strengere straffen op komst zijn. Al volgden steden zoals Roeselare en zelfs Antwerpen ondertussen gretig het voorbeeld van Kortrijk. In Antwerpen treedt het parket ook al streng op tegen handelaars van lachgas. “Die aanpak werkt en is effectief”, zei federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) onlangs aan de VRT. “Dealers worden systematisch opgepakt en verhoord, en eventueel ook aangehouden. Er staan zware geldboetes op, ook celstraffen. Het is mijn bedoeling om die aanpak uit te breiden naar alle parketten van ons land.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier