Site oude jongensschool in Pittem onderging metamorfose: “Ruimte voor ontmoeting”

De afgevaardigden van de gemeente en het architectenbureau Débardeur stelden met trots de nieuwe ontmoetingsruimte voor. © Jan
Redactie KW

Het voorbije anderhalf jaar onderging de site van de oude jongensschool in de Eikeldreef een grote metamorfose. De vroegere speelplaats en parking werden tijdens Zotte Maandag al in gebruik genomen en op vrijdagavond 18 oktober werd de gerenoveerde ontmoetingsruimte officieel ingehuldigd.

Nadat de oude jongensschool in de Eikeldreef in 2012 verlaten werd door de KAJ, die daar zijn lokaal had, lag alles er verlaten bij. De gemeente besloot aan de site een nieuwe bestemming te geven en in juni 2015 werd aan het architectenbureau Débardeur uit Jette de opdracht toegewezen voor de renovatie van het gebouw en het plein ervoor. De gemeente kon daarvoor rekenen op een subsidie van 10.000 euro voor het selecteren van het architectenbureau en van 59.710 euro voor de realisatie van het project zelf.

Plein voor evenementen

In de loop van 2018 werd de vroegere speelplaats al omgevormd tot een plein, waar activiteiten kunnen plaatsvinden. De vroegere onverharde parking werd verhard en kan tevens dienen als uitbreiding van het plein voor de ontmoetingsruimte voor de organisatie van grotere evenementen. Onder andere de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK werden daar op groot scherm vertoond en ook tijdens Zotte Maandag werd de site al gebruikt.

Een van mijn prioriteiten was om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten – Denis Fraeyman, schepen van Patrimonium

Door de gemeenteraadsverkiezingen eind vorig jaar raakten de werken aan het vroegere schoolgebouw wat achterop, maar zoals schepen voor Patrimonium Denis Fraeyman het in zijn speech verwoordde: “Van zodra ik de bevoegdheid patrimonium kreeg was het een van mijn prioriteiten om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten, met de inhuldiging van vandaag als resultaat.”

Ontmoetingsruimte

Het gebouw zal ook opgenomen worden in de lijst van gemeentelijke zalen, die door verenigingen gebruikt kunnen worden. Net als het zaaltje aan de Plaatsmolen en het dienstencentrum zal deze ontmoetingsruimte echter ook door particulieren gehuurd kunnen worden.

De gelegenheid werd alleszins al te baat genomen, want tijdens het weekend van 18, 19 en 20 oktober stelden drie kunstenaars er tentoon in het kader van Buren bij Kunstenaars.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier