Sint met mobilhome van Waregem naar Westhoek op huisbezoek: “Superdruk, zelfs geen tijd meer voor Club Brugge”

Om zoveel mogelijk huizen te bezoeken, werd gekozen voor een tweedaagse, waarbij de Sint en zijn Pieten met de mobilhome van Waregem naar Ieper reisden.
Redactie KW

Björn (42) en Kevin (35) doen huisbezoeken als Sinterklaas en Zwarte Piet in regio Waregem, en kunnen elk jaar rekenen op Hulppieten Tom (30) en Miguel (31) uit Ieper. Nu komen ze voor het eerst met de mobilhome naar de Westhoek voor een tweedaagse vol huisbezoeken als Sint-Maarten. “Voor Club Brugge hebben we geen tijd meer.”

“In onze streek is Sinterklaas aan huis een traditie van zeker 40 jaar, want ik heb als kind nog dergelijke bezoeken meegemaakt”, vertelt de 42-jarige Björn Callewaert uit Waregem. “Ik zet nu al zes jaar die traditie verder als Sinterklaas, samen met Hoofdpiet Kevin Sabbe.”

Hun vrienden Tom Allemeersch (30) en Miguel Roosen (31) uit de Ieperse deelgemeente Vlamertinge helpen een handje als Zwarte Piet. “In Ieper en de Westhoek kennen we vooral Sint-Maarten, die wel enkele weken vroeger komt, maar niet aan huis. Het is een meer publiek gebeuren op straat.”

De vrienden beslisten om deze week voor het eerst huisbezoeken te doen als Sint-Maarten in Ieper en omliggende gemeenten. “Om zoveel mogelijk huizen te bezoeken kozen we voor een tweedaagse, waarbij we met de mobilhome van Waregem naar Ieper reisden en ter plaatse overnachtten”, zegt Kevin. “Zo’n mobilhome is ook praktisch om al ons materiaal mee te brengen.”

Non-stop van huis tot huis

Ook in de Westhoek blijken huisbezoeken populair. “Op 11 november gingen we non-stop van huis tot huis vanaf 10 uur tot 21.30 uur. Eten doen we onderweg. In een gewone wagen, want daarmee kunnen we makkelijker parkeren.”

Sint-Maarten en Sinterklaas, wat is het verschil? “Niets, wat kledij en uitzicht betreft. We moeten er enkel op letten dat we ons niet verspreken. Ook kindjes merken geen verschil. Gelukkig kan alles doorgaan dit jaar. Elke Zwarte Piet draagt een passend mondmasker en de Sint heeft een faceshield op. Alleen voor een snelle foto laten we de kindjes dichtbij komen.”

Tijdens zo’n huisbezoek vallen de kindermondjes open van verbazing, zeker wanneer blijkt dat de Sint echt alles weet. “De ouders vullen vooraf een formulier in met namen, leeftijden, hobby’s, goede eigenschappen en werkpuntjes.”

Grote verschillen

Ook cadeautjes zijn een optie. “Vooraf krijgen we de nummerplaat door van de ouderlijke wagen bij het huis, zodat we de cadeautjes bij aankomst uit de koffer halen. Zo hoeven we geen twee dagen met een grote zak speelgoed door de Westhoek. De contrasten zijn best aangrijpend: het ene moment zitten we in een villa met bakken speelgoed, het andere moment in een huisje, waar de kinderen superdankbaar zijn voor een kleurboek en goedkope bellenblazer.”

Sint-Maarten houdt het nu op twee dagen, de boekingen van Sinterklaas duren drie weken. “We zitten dit jaar al aan 200 huisbezoeken en zullen zeker 2.000 kindjes blij maken bij scholen, crèches, woonzorgcentra, winkels en sportclubs. Onlangs belde Club Brugge om de aftrap te geven in het stadion. Daarvoor hebben we geen tijd meer. Zulke grote evenementen mogen niet ten kosten gaan van onze familiale huisbezoeken en vaste klanten. De traditie en kinderen komen altijd op de eerste plaats.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier