Sint-Lodewijkscollege investeert 4 miljoen euro in open internaat Palaestra

Internaatbeheerder Frederick Verroens. © SVV
Redactie KW

Wellicht midden volgend schooljaar start de Brugse school met de bouw van een nieuw internaat op haar eigen domein, met inbegrip van een nieuwe studie- en eetzaal.

Palaestra, wat ‘oefenplaats’ betekent in het Grieks, bevindt zich in de binnenstad van Die Scone, op de hoek van de Hauwerstraat met de Maagdenstraat en de Klokstraat, met zicht op het Beursplein. In september 2011 opende het Sint-Lodewijkscollege dit open internaat samen met de Abdijschool van Zevenkerke. “Sinds we met het college in 1972 secundair onderwijs begonnen aan te bieden, trekt onze school niet enkel dagstudenten aan, maar ook jonge mensen uit de ruimere omgeving – jongens én meisjes – die niet elke dag huiswaarts trekken en op internaat zitten”, zegt Koen Seynaeve, directeur van het Sint-Lodewijkscollege.

Fors geïnvesteerd

Om hun (levens)comfort te verhogen, investeerde de scholengemeenschap van het Sint-Lodewijkscollege de voorbije twee schooljaren fors in het open internaat, alles bij elkaar voor een totaalbedrag van 4 miljoen euro. In het gerenoveerde gebouw bevinden zich zestig kamers, elk voorzien van een douche en eigen sanitaire voorzieningen.

Naast individuele kamers creëerde het Brugse bureau Gino Debruyne & Architecten er een polyvalente ruimte, gemeenschappelijke plaatsen op de verdiepingen, studie- en ontspanningslokalen en een wooneenheid voor internaatbeheerder Frederick Verroens. “Als we de binnenkant bekijken, merken we hoe het internaat jong en fris oogt”, vindt Gino Debruyne. Hierbij werd er strikt gewerkt volgens de visie van zijn architectenbureau.

“Die visie streeft ernaar inhoudelijk steeds een plan te maken op maat van de gebruiker. Hierbij staan we een functioneel, zuiver, flexibel, strak en helder geheel voor. Dit alles past binnen een hertekend binnengebied van de enclave. Zo voorzagen we het binnenplein van een tuin met een terras, een fietsenbergplaats en een glazen passerelle die de verdiepingen verbindt. Deze overdekte luifel op de eerste verdieping aan de binnentuingevel geeft een dynamiek door passages, zowel beneden als op de passerelle.”

Uitwijken naar KotVille

Momenteel telt het Sint-Lodewijkscollege 128 externe leerlingen. “Om hen allemaal te kunnen huisvesten, moesten we noodgedwongen uitwijken naar de studentenresidentie KotVille, gelegen langs de expresweg N31”, schetst Dany Vandevivere, voorzitter van de raad van bestuur van de scholengemeenschap van het Sint-Lodewijkscollege. “Daar beschikken we nog eens over 68 plaatsen.”

Die moet het college huren. Vandaar de plannen om een nieuw internaat te bouwen op het eigen schooldomein, gelegen aan de Magdalenastraat 30. Naast een internaat komt er een nieuwe studie- en eetzaal. Het Sint-Lodewijkscollege hoopt midden volgend jaar met de werkzaamheden een aanvang te nemen. (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier