Sint-Godelieveadbij plaats van afspraak voor internationale yogadag

De activiteiten op de internationale yogadag vinden zowel in de abdij als in de tuin plaats. © SVV
Redactie KW

De internationale yogadag, die op zaterdag 15 juni plaatsvindt, krijgt een andere invulling in Brugge. Vorig jaar werd in verschillende parken een avondsessie op het getouw gezet. Dit jaar wordt het gratis aanbod in een volledige dag gegoten en vindt alles op één centrale locatie plaats, namelijk de Sint-Godelieveabdij, gelegen Boeveriestraat 41.

Volgens schepen van Sport Franky Demon (CD&V) leent deze abdij zich uitstekend voor dit evenement. “Behalve de abdij, die tot voor zes jaar met haar verschillende ruimtes een slotklooster was van de zusters Benedictinessen, is er een ruime tuin die een fantastische rustplek vormt in onze binnenstad”, zegt Demon.

Ouder-kindsessies

De activiteiten op de internationale yogadag vinden dan ook zowel in de abdij als in de tuin plaats. Bij de samenstelling van het programma hield men rekening met de verschillende niveaus en doelgroepen. “We gaan om 10.30 uur van start met yogasessies voor zowel beginners als gevorderden”, schetst Demon. “Ook is er een aanbod voor kinderen en tieners, net als een gezamenlijke ouder-kindsessie.”

Maria Clicteur van de Yoga School Brugge vzw vat de yogadag aan met de rajayoga of de koninklijke yoga. “Deze yoga omvat acht stappen en de bijbehorende houdingen komen tot stand samen met de ademhaling”, verklaart Clicteur. “Wat je op de mat leert, zet zich ook door in het dagelijkse leven. Vooral het hechten van belang aan stiltemomenten en het houden van rustpauzes.”

Spieren versterken

Deborah Van Renterghem van Studio Matahari staat in voor een sessie dynamische yoga. “Het is een mix van ashtanga yoga, vinyasa yoga en hatha yoga, waarbij je niet enkel leert goed te ademen, maar ook je spieren versterkt”, legt Van Renterghem uit.

“In onze maatschappij luisteren we te weinig naar ons lichaam”, duidt Shamma Siali van De Evolutie, die voor een sessie hatha yoga instaat. “Daarom mogen de deelnemers zich aan specifieke oefeningen verwachten om hen tot rust te brengen.”

Grootste magneetveld

Bij Alberto Paganini van Yoga Soma kun je in de namiddag terecht voor een masterclass hart yoga flow. “Deze masterclass die 2.30 uur duurt, richt zich tot mensen die ervaring hebben met yoga. In die tijdsspanne proberen we de kracht van het hart te meten. Niet voor niets is het het orgaan met het grootste magneetveld”, aldus Paganini. “Vervolgens doen we een yogapraktijk gebaseerd op bewegingen, ademhalingsoefeningen en meditatie.”

Ook Nicole Leliaert (yoga nirmla), Olivia Dauchy (B-livia), Rudy Van Coillie (yogaschool Trikon (Brugge), Els Devolder (Yoga aura Saha, voor zowel kinderen als volwassenen) en Nadia Feys (tieneryoya en vinyasa) verlenen hun medewerking aan het Brugse luik van de internationale yogadag.

Om 17.15 uur wordt de avond ingezet met mantra zingen onder begeleiding van Lieselot Boone van Toverwijsje/Harmanderpal. “Door het herhalen van woorden proberen we de malende gedachten in je hoofd te breken die vaak het resultaat zijn van een overload aan prikkels”, kondigt Boone aan. “In groep zingen, zorgt sowieso voor meer rust in je hoofd.”

Klankschalenconcert

Sampoorna kun je vertalen als vol(ledig) en is tevens de naam van de vzw van Griet Ameeuw. “Wij gaan ervan uit dat de mens perfect is”, aldus Ameeuw. “Alleen zitten de omstandigheden niet altijd mee. Die sluiers kunnen we door Sampoorna yoga afwerpen, door inspanning af te wisselen met ontspanning. Het is dus voor iedereen zeer toegankelijk.”

Vanaf 19 uur is voornoemde Alberto Paganini de gangmaker van een klankschalenconcert in de indrukwekkende kerk van de abdij. “Na een warming-up van tien minuten houden we een vaste houding aan. Daarna zal ik proberen aan de hand van verschillende klanken rust te creëren in lichaam en geest, zodat iedereen in harmonie met zichzelf kan treden”, verklaart Paganini.

Als toetje op de internationale yogadag kunnen de deelnemers napraten tijdens een receptie met gezonde hapjes en drankjes. (SVV)


Wie deel wenst te nemen aan de internationale yogadag dient zich vooraf in te schrijven. Dit kan gratis via de website https://www.brugge.be/internationale-yogadag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier