Serge loopt 88 km over bijna 4.000 hoogtemeters

Redactie KW

Serge Vandevyvere (53) uit Marke loopt op 27 juli de Swiss Alpine Irontrail Davos/Sankt-Moritz, beter bekend onder de naam T88. Het parcours ligt uitgesponnen over 88 km, terwijl er onderweg maar liefst 3.970 hoogtemeters moeten verwerkt worden.

Serge Vandevyvere woont in Marke met zijn vrouw Pascale Ramault en zijn zoon. Hij werkt als bankdirecteur bij KBC. “Toen ik op mijn 40ste verjaardag in februari eens wou lopen en dit geen kilometer aan een stuk kon, vloekte ik. Dezelfde week nog haalde ik een boek over langeafstandslopen en ik begon te trainen. In september van dat jaar liep ik al een halve marathon.”

In de natuur

Serge liep ondertussen al 28 volledige marathons in binnen- en buitenland, maar zoekt de laatste tijd meer ultratrails in de bergen en de vrije natuur op. “Ultratrails zijn altijd langer dan de 42 km van een marathon en hebben een stijgingspercentage van boven de 30 procent. Met een trail ga je de natuur in en loop je vaak over kleine paadjes.” De Markenaar bereidt zich momenteel voor op een ultratrail in Zwitserland. “Onder de 500 deelnemers zijn er slechts twee Belgen.” Voor Serge wordt het een uitdagende wedstrijd. “Het is mijn langste afstand tot nu toe en je hebt tussen 1.500 en 3.000 meter hoogte ook het element van de ijle lucht die erbij komt. Ik schat dat ik toch zo’n 24 uur zal weg zijn.” Zijn echtgenote zal tijdens het lopen de 33 km wandeltocht meedoen.

Voetsporen

Serge ondervond dat er bij trails, naast heel veel samenhorigheid, onnoemelijk veel respect is voor de natuur. Niets wordt achtergelaten. “Afval wordt bijgehouden en wordt gedeponeerd in de bevoorradingsposten. Het enige wat we achterlaten zijn onze voetsporen. De meeste lopers doen het voor de kick en de uithouding.”

Serge loopt elke zondagmorgen 25 km, of het nu goed of slecht weer is. “Bij een wedstrijd kan je ook het weer niet kiezen”, zegt hij. “Fysiek moet je in orde zijn, maar ook mentaal moet je sterk staan. Je moet gehard zijn tegen alle weertypes, dan kom je bij regenweer ook nooit in een onvertrouwde situatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier