Schuttersgild Sint Sebastiaan verhuist naar stadspark

De Graaflijk Schuttersgild Sint Sebastiaan. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De Graaflijk Schuttersgild Sint Sebastiaan Rumbeke verhuist naar het stadspark in Roeselare waar ook al de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan gehuisvest is. “We verlaten met pijn in het hart onze site nabij het Sterrebos, maar zijn blij dat de stad een oplossing voor ons vond”, aldus voorzitter Jan Berteloot.

De Graaflijk Schuttersgild Sint Sebastiaan Rumbeke bestaat al een drietal eeuwen. “Onze schuttersgilde heeft wortels nabij het kasteel van Rumbeke en het Sterrebos. De eerste schriftelijke vermelding gaat terug naar het jaar 1735. Toen schonk Graaf de Thiennes de huidige gronden aan de boogschutters”, zocht voorzitter Jan Berteloot op.

De schutters voelden zich jarenlang thuis bij de schietpers langs de Moorseelsesteenweg, maar de voorbije periode werd duidelijk dat de vereniging er niet kon blijven. “Er zijn gesprekken geweest met de nieuwe grondeigenaar om onze activiteiten verder te kunnen blijven zetten op onze huidige plek, maar ook met de stad zaten we samen om in Rumbeke een nieuwe huisvesting te vinden. Onze huidige infrastructuur is al meer dan een halve eeuw oud, een nieuw schuttershof en dito schietpers drongen zich op.”

Afspraken gemaakt

In Rumbeke werd er echter geen oplossing gevonden. “Met de stad en de Rumbeekse vereniging zijn we rond de tafel gaan zitten met de koninklijke Sint-Sebastiaansgilde uit Roeselare. De verenigingen werkten erg goed mee en er werden duidelijke afspraken gemaakt”, aldus schepen van Sport Piet Delrue (Lokaal Liberaal). De Rumbeekse schutters vinden voortaan hun thuis in het stadspark. Langs de Kattenstraat staan er twee schietpersen. “De Graaflijk Schuttersgild kan ook gebruik maken van het paviljoen in het park. Op die manier hebben beide clubs een clublokaal.”

Bij de Graaflijk Schuttersgild is men opgelucht dat er een oplossing gevonden werd. “Hopelijk kunnen we ooit terugkeren naar ons Rumbeke, maar we zijn blij dat de stad deze oplossing heeft uitgewerkt. Deze kans willen we met beide handen grijpen om het voortbestaan van onze vereniging te waarborgen”, aldus Berteloot.

Afgelopen zaterdag namen de leden van de drie Groot-Roeselaarse schuttersgilden deel aan het jaarlijkse stadskampioenschap. De wedstrijd aan de schietpersen in het stadspark werd gewonnen door Joy Vandecappelle van de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier