Schrijnend tekort aan bedden voor daklozen in Brugge

Er worden voorlopig daklozen opgevangen in het voormalig woonzorgcentrum Minnewater in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugse gemeenteraadslid Karel Scherpereel (CD&V), die als vrijwilliger in de nachtopvang van ‘t SAS in Brugge werkt, klaagt over het schrijnend tekort aan bedden voor daklozen: “Het is een schande dat een warme stad als Brugge haar mogelijkheden in deze materie niet optimaal benut.”

Karel Scherpereel blijft al een tijdje via verschillende klachten ontvangen over het tekort aan bedden in de nachtopvang van ’t SAS: “Ik word aangesproken over hoe het kan dat er telkens zoveel mensen op de wachtlijst en dus op straat belanden. In de zomer worden slechts 14 plaatsen ter beschikking gesteld, terwijl dit er 26 kunnen zijn.

Reservelijst

Schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) liet op een samenkomst van vrijwilligers weten dat er soms meer dan dertig op de reservelijst staan. “Ik had vorige week een gesprek met een 24-jarige dakloze. Hij kampt met enorm veel stress en zenuwen om niet op straat te moeten slapen”, stelt Karel Scherereel.

“Die man had mijn naam en telefoonnummer opgezocht op internet en belde me op of ik hem bij mij thuis een slaapplaats kon geven, omdat hij op de reservelijst stond. Een daad die ik als vrijwilliger niet kon verwezenlijken maar waarvan ik droevig en ongelukkig word. Het regende die avond trouwens pijpestelen.”

Voldoende vrijwilligers

Volgens Karel Scherpereel wordt de privacy van de daklozen en de psychische problematiek waarmee ze kampen als voornaamste reden voor het tekort aan plaatsen gegeven: “Zelf krijg ik echter te horen dat zij verkiezen om samen met iemand op de kamer te slapen boven op straat te belanden. Aan een gebrek aan vrijwilligers kan het niet liggen, want als vrijwilliger weet ik dat de plaatsen worden ingevuld.”

“De bijdrage van Stad Brugge aan OCMW/Mintus is de voorbije legislatuur gestegen van 33,3 miljoen euro in 2019 tot 48,7 miljoen euro in 2023. Een financiële reden om mensen op straat te laten slapen is er dus zeker niet. Het is een kwestie van prioriteiten”, aldus het kritische gemeenteraadslid.

Winteropvang

Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) reageert als volgt op de schriftelijke vraag die Karel Scherpereel indiende: “De nachtopvang is in Brugge gestart in 2015 met tien bedden doorheen het jaar en achttien plaatsen in de winter. Dit is lange tijd voldoende gebleken.”

“In de winter 2020 en 2021 hebben we het aanbod van 18 plaatsen winteropvang verruimd met 6 hotelkamers. Dat was toen mogelijk gezien de toeristisch kalme periode ingevolge de coronapandemie. Sinds de winter van 2023 organiseren we de nachtopvang in het oude WZC Minnewater.”

Stapelbedden

“We gebruiken daar een vleugel met twee gangen die op een bepaalde plaats is afgezet met een brandwerende deur. Door beperkingen die zijn opgelegd door de brandweer, mede door het samenhuizen met een school, kunnen we hier maximum 26 bedden aanbieden. Dit is de huidig beschikbare plaats. Voor de winter 2024 verblijven we opnieuw in het oude WZC Minnewater en zullen we enkele stapelbedden aankopen, om zo 30 plaatsen in plaats van 26 te kunnen voorzien.”

“Sinds het sluiten van de winterbedden vanaf 1 april 2024, zien we – in tegenstelling tot andere jaren – geen daling van het aantal inbellers. Er zijn veel daklozen in begeleiding in het OCMW. Het gaat om meer dan 100 dossiers van leefloners met referentieadres.”

Vluchtelingen

“De toestroom is ook te wijten aan de ex-bewoners van de lokale opvanginitiatieven (LOI’s). We stellen immers vast dat er steeds meer erkende vluchtelingen niet langer tijdig een woning vinden en daarom zijn aangewezen op de nachtopvang. Met woonmaatschappij Vivendo en Mintus bekijken we om extra woningen in te huren als startwoningen. Dat zijn doorgangswoningen in crisisopvang, zodat we een deel van de daklozen uit het circuit kunnen halen.”

“We hebben een overeenkomst met de Provincie West-Vlaanderen, waardoor er overleg is en ook extra middelen voor daklozenopvang. Recent zijn we gestart met de aanwerving van extra logistiek personeel, een maatschappelijk werker voor begeleiding en een extra nachtwachter voor de winterperiode”, aldus de Mintus-voorzitter.

Masterplan

Er is volgens Pablo Annys overleg geweest met de nachtopvangen in West-Vlaanderen qua openingsuren en doorverwijzingen: “De uitkomst is dat we zouden kunnen opschalen naar de winteropvang en dus 30 plaatsen kunnen aanbieden in plaats van de huidige 12 vanaf 1 november 2024 in plaats van 15 november. Dit is 15 dagen vroeger dan vorig jaar.”

“Op langere termijn blijven we alle mogelijke pistes onderzoeken en inzetten op de uitrol van een masterplan voor ’t Sas met een ruimte voor een inloophuis, crisisopvang, nachtopvang, sociale kruidenier en bureaus voor woonbegeleiders”, besluit Pablo Annys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier