Schobbejaks Hoogte zet tijdens pop-upzomerbar Bar Volaré de struisvogel in de kijker

Guus Neirinck en Yasmine Mercier met zoontje Alfie. © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Langs de Deinsesteenweg in Aarsele ligt struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte. Wat ooit begon als een klein landbouwbedrijf van Bert Neirinck en Christel Cauwelier is uitgegroeid tot veel meer dan dat. Zoon Guus organiseert er ’s zomers ook Bar Volaré. De pop-upzomerbar is de ideale plek om al het lekkers wat een struisvogel biedt, te proeven.

“Mijn ouders hebben Schobbejaks Hoogte in 1989 opgestart”, vertelt zoon Guus (34). “Mijn vader was altijd al vogelliefhebber en kwam via een artikel in de krant in contact met iemand die hem aan struisvogelkuikens kon helpen. Zo is het gestart als een hobby, maar dat is intussen uitgegroeid tot een volledig struisvogelbedrijf.” De grootouders van Guus hadden een veehouderij, maar intussen is die plek volledig omgebouwd tot een struisvogelboerderij. “Als dierenarts kon mijn vader zich ook verdiepen in de vogels. Het blijven immers speciale dieren om te kweken en de kuikens moeten, zeker in het begin, goed opgevolgd worden.”

Guus heeft nooit anders geweten dan een leven tussen de struisvogels. “Gaandeweg is ons bedrijf gegroeid en zijn de oude stallen van het vee vervangen door stallen op maat van de dieren. Vroeger werd er vooral ingezet op het fokken van de vogels, maar gaandeweg zijn mijn ouders steeds meer gegroeid richting toerisme. Het was tijdens Openbedrijvendag 2008 dat de bal eigenlijk aan het rollen is gegaan.”

Tot dan toe ontving het bedrijf af en toe een bedrijf uit de buurt, of een school. “Nu komen er bijna dagelijks twee tot drie groepen langs voor een rondleiding, zeker in de zomer.”

Schobbejaks Hoogte is dan ook een bijzonder bedrijf. “In België blijven er maar weinig struisvogelbedrijven over, vaak ook omdat er geen opvolging is. Hier is dat wel zo, want ik wil het bedrijf graag verderzetten en ook mijn ouders zijn nog steeds gedreven. Momenteel werk ik nog halftijds ergens anders, maar het is wel de bedoeling om langzaam helemaal over te stappen. Mijn ouders hebben al heel wat kilometers op de teller staan, het is dus meer dan welkom dat ze het wat kalmer aan kunnen doen.”

Zomerbar

Onder impuls van Guus en zijn vriendin Yasmine Mercier is er vorig jaar voor het eerst een pop-upzomerbar georganiseerd. “We hadden een bar opgesteld tijdens Openbedrijvendag 2022, met een maaltijd waarvoor kon ingeschreven worden. We merkten toen hoe graag de mensen naar de vogels keken, terwijl ze konden genieten van een hapje en een drankje. Toen kwam het idee voor de zomerbar. Het is voor ons een ideale manier om mensen op een toegankelijke wijze kennis te laten maken met onze struisvogels. Zo kan je eens proeven van onze paté, een struisvogelkroketje of zelfs pulled struisvogel. De stap naar onze hoevewinkel is dan ook minder groot.”

De hele kaart van Bar Volaré staat in het teken van de struisvogel, ook de drankjes. “Yasmine en haar zus experimenteren met cocktails en mocktails, die we allemaal een invalshoek binnen het thema hebben gegeven. Daarnaast serveren we twee biertjes uit Amsterdam van brouwerij ’t IJ, met als logo een struisvogel. Onze wijnen komen dan weer uit Zuid-Afrika, waar de struisvogel van afkomstig is. Bij de huiswijnen staat een struisvogel op het etiket.”

Waar de bar vorig jaar nog enkel tijdens juli en augustus open was, startten Guus en Yasmine dit jaar al op 1 mei. “We hebben met onze speelvogelhoek ook een hoekje voor de kinderen, met zandbak. Op onze kaart staan trouwens ook vegetarische alternatieven.”

Vervolg

Het is de bedoeling om Bar Volaré volgend jaar opnieuw te organiseren. “Al is het wel pittig. Zeker in combinatie met onze jobs en de komst van ons zoontje Alfie in november vorig jaar. Maar we zitten met een goede equipe. We zijn geopend van vrijdag tot zondag en op feestdagen. Op vrijdag en zaterdag vanaf 16 uur en op zondag van 14 tot 21 uur.”

Info: schobbejakshoogte.be/bar-volare.